apsc 同 m43 出唔到高像素機?

51 回覆
1 Like 6 Dislike
答對

所以ff 鏡用落apsc

畫質會差左

反而apsc 鏡用落ff 度落crop, 縮圖畫質更好
你好似調轉咗
做乜鳩?覆粒膠就當自啱?
答對

所以ff 鏡用落apsc

畫質會差左

反而apsc 鏡用落ff 度落crop, 縮圖畫質更好
你好似調轉咗
做乜鳩?覆粒膠就當自己啱?
點解學術post都可以罵戰
回負皮個幾位大師,智將:

之前有高手回左像素密度呢樣野。

apsc 24mp大約 = ff 54mp
大部份ff 鏡滿足唔到apsc個像素要求
同時色散又勁會好多(放大左,同光學問題。。)
機械結構上又因為對焦距離x 1.5....易走焦好多。
反之apsc 鏡用落ff 會準焦好多。。你用過就明

明上面講咩的話,就知點解apsc 鏡crop 去FF 用會相對ff crop 會更好

當然咁做有特別原因啦,例如有枝8-16mm ,咪慳返買ff 機 12mm
當然前提係好鏡先比到

拎枝slr magic 同art 比就無謂
假設一枝apsc鏡可以胃飽apsc 2400萬像素,我覺得用係ff機到未必畫質會好左喎。

ff機像素密度低啲,啫係ff個像素密度係餵唔飽支apsc鏡,畫質又點會好啲?

有錯請指教
試左先
其實你唔駛再偷換概念
連基本成像圈都cover唔到仲講咩質素
係度講cropcropcrop

知唔知點解Art鏡咁高質咁大枝呀?係因為佢特登造大塊啲鏡片
等中間最好嘅成像去cover塊cmos咋
連鏡片都要特登造大去應付ff
然後你就話用枝apsc鏡用落ff會好啲
咁sigma淨係出apsc鏡叫人crop咪得囉
請問有邊位大師係咁樣做?搵到一個都當你啱

120MP有60枝EF鏡可以食到個解像度
EFS呢?一枝都無呀

然而去睇吓apsc鏡評論18-135/18-105呢啲主流常用kit鏡無一個嘅評價係會讚枝鏡嘅質素高過ff鏡
甚至連原廠都無話過apsc鏡解像力高
食得晒”大約=ff嘅50MP”
嘅時候
都唔知一廂情願咁衝出黎做乜撚嘢
你都幾撚搞笑,我夠有話色散同對焦問題,你唔講?
art 原理係人都識,你又沖出尼懶醒?只係計成像圈同鏡體積,咁art 用係apsc 係咪會好過ff 呀?睇睇lenstip 同dxo 啦 digital picture 識唔識呀 搵幾張圖尼睇下你自己幾撚柒

https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1085&Camera=453&FLI=0&API=0&LensComp=1085&CameraComp=963&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

睇下d 紫邊,睇下個成像
art 鏡用係apsc 會唔會好d 啊

最撚柒碌係你大大隻字講歪理就等如岩?

https://www.juzaphoto.com/m_articles.php?l=en&t=&pg=&article=31&show=

出埋link打柒你臉喇,記住回應咪潛水。咪撚block 左人當無事發生呀柒頭,不學無術,搵網上鳩up 文當真理

知唔知咩叫有理有據呀小學雞

唔係大大隻字鳩up 就有道理架

見你講kit 鏡
回埋你

兩板kit 鏡一齊用緊d3x , 教埋你,呢部FF機呀

睇下有咩事發生?

呢個故事教訓你唔識唔撚緊要

俾人反殺柒到咁就大家都難做

愚人節過左喇,咪再愚弄大家,夠鐘訓覺聽日返小學喇
事實證明
ff 鏡應付唔到apsc 高解像要求
反之如果無像素同淺景深要求,apsc 鏡用落ff 會解像力高d
請睇返之前個回貼

細食左又點會唔夠飽

正常apsc 鏡餵到ff 54mp
ff 最常用咪24-30左右。。。有幾多人用a7r3 呢種。。就算47 mp 都食到啦
比咁多你又點又唔係開工,就算開工一般印下書仔都係二千萬左右就夠用,一般人用到頭來都係手機睇
智將應到機未?
醒未呀大師?

放低左一蚊就走左?
覆到機未呀?點解ff 鏡用落Apsc 差左

apsc 鏡用落ff 好左呀

google 到圖未?大家等緊你wo
其實 size 唔差得幾遠

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞