召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (44)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
啱啱3點 考東院道pass 派牌路線
肥兩次
七月考忠義街
有冇師傅介紹
巴打你係第一take no offense?
第一次係唔係9成樂活道
學自私定咩
南會入口隔離果幢
自私
d fd叫我唔好做馬路炸彈
乙丙全肥?
yes🙈
咁就難搞
搵friend同你操車囉,佢做司機
第一次考就肥,不過諗返起其實佢都算容易考
個師傅都唔係教既
李健中既敗類
上唔夠堂 加個師傅唔係路
乙部衰咩?
棍van Retake嚟
前幾次都係樂活道不過今次轉左師傅,即pass我今次其實考邊都有信心
1.改變行車線路
1.1例如cut過隔離線 A線cut去B線 A線右邊係B線 你要扭右cut過B線 咁你就要右鏡右盲點 當然要安全情況下 cut左邊就相反望左鏡左盲點
1.2但除此之外 就算你本身係A線 你A線cutA線都要望盲點 因為你改變行車線路
你可能唔明A線點cutA線 但A線cutA線係的確會有 例如一條無畫行車線嘅闊路 條闊路夠兩架or3架車並排行 因為係單線 所以正常都要一架架行 但你本身偏右行 你想行返中間 咁依個都叫改變行車路線 姐係都要打左燈望左盲點 相反你本身行中間 你想行偏右 一樣要右鏡右盲點
1.3 一線分支變兩線/兩線匯入變一線

2.撻車入1波準備駛出前 要望左鏡左盲點中鏡右鏡右盲點

3.橫跨對頭線轉右入路口 例子有轉右袋口位 T字路口/燈位 十字路口/燈位

4.考試嘅斜路停車開車嗰part 依個同2.完全一樣入1波準備駛出時 但依個洗唔洗我就唔知 但我考嗰時有做埋 無比人肥

5.爬頭過障礙物時 例如死車(記住生車唔可以爬 例如前車上落客 泊緊車依d唔可以爬)
另外 前面有石膊線(叫影線??我都唔知) 佢畫咗線就=嗰度有個石膊 車碌唔可以踩到 依個好多時都唔記得做 例如你前面有石膊線 你要扭返少少右邊 依個都係改變行車線路 例子有忠義街試場一開始個位 自己YouTube下

我個師傅就教望盲點要郁埋少少個膊頭 個動作會明顯d你有望到盲點 貨van望左盲點就要望到中間道拉門玻璃 望右就要個頭過90度角 所以你唔郁膊頭 條頸係無可能扭到90度 要望盲點比人睇 就要郁埋膊頭
望鏡就要郁條頸 唔好只係用個眼球郁
你慢線cut中線=請望1.1

利申:只供參考 新手一名 有錯漏歡迎補充
忠義街1take pass
行佛光街 沿路都唔算多死車
個考官都幾nice 成個過程比想像中快
石蔭 自私 第二次pass 今日2:20 唔算多死車
點解你會知我報李賤
掉頭🙈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞