(香港歷史) 我將以前港督嘅黑白相變彩色

170 回覆
2799 Like 29 Dislike
話說好多人都叫我整下有關香港嘅歷史
所以就決定試下香港港督先
身為香港人嘅你一定知道香港以前係有幾咁風采
但你知唔知係邊個將香港打造成國際大都會?
我揀咗4位我認為對香港有好大影響嘅港督黑白相黎整

(我一路整一路睇香港歷史 我覺得以前香港真係發展得好好 而家睇返現任嘅長官.... 我有少少抽離唔到返黎現實)

楊慕琦爵士,GCMG,KStJ(Sir Mark Aitchison Young,1886年6月30日-1974年5月12日),英國資深殖民地官員。

楊慕琦爵士在1941年獲任命為第21任香港總督,並於9月就任,但三個月後太平洋戰爭爆發,日軍進軍香港,爆發香港保衛戰。幾經奮力抵抗後,楊慕琦在1941年12月25日「黑色聖誕節」向日軍無條件投降,淪為戰俘。他在戰時先後被監禁於香港半島酒店、台灣及滿州國的瀋陽,後期受盡非人折磨。

戰後楊慕琦爵士試圖在香港推行稱之為「楊慕琦計劃」的政治改革,計劃成立民選市議會下放政府權力,但礙於地區局勢及其他客觀條件所限。

(彌敦道各位成日行 唔講唔知原來係佢開拓交通)

彌敦爵士,GCMG(英語:Sir Matthew Nathan,1862年1月3日-1939年4月18日)

在香港總督任內,彌敦曾拓展區內交通,又對九龍和中西區加以發展,現今彌敦道即以他命名。

(我最鍾意嘅港督,你睇下當時嘅市民幾鍾意佢... 而家果d
伯克的麥理浩男爵,(Crawford Murray MacLehose, Baron MacLehose of Beoch,1917年10月16日-2000年5月27日),英國資深外交官及殖民地官員,1971年至1982年出任第25任香港總督,他的任期前後長達10年半,先後獲四度續任,是香港歷史上在任時間最長的港督。

麥理浩任內推動大刀闊斧的改革,使香港的社會面貌出現深刻的改變。他的改革涉及房屋、廉政、教育、醫療、福利、基礎建設、交通、經濟和社會各個範疇,十年建屋計劃、開發新市鎮、創立廉政公署、九年免費教育、設立郊野公園、興建地下鐵路和地方行政改革等重要的政策和建設,紛紛在他任內推出。這些政策不單直接改善市民的生活水準,還進一步為殖民地政府在市民心目中建立起正面形象,同時也增強了香港人對香港的歸屬感。

海軍上將夏慤爵士,GBE,KCB(Admiral Sir Cecil Halliday Jepson Harcourt,1892年4月11日-1959年12月19日),曾譯哈科特,英國皇家海軍將領,曾自1945年9月至1946年4月出任香港軍政府首長,期間除了接受日治政府的正式投降外,又著力恢復社會秩序與法紀,於香港重光擔當關鍵角色。

最後多謝大家睇哂
我會繼續去整多d有關香港嘅歷史 而家只係個開始!
希望有一日可以整本有關香港歷史嘅彩色圖鑑書
留名睇歷任特首幅相變黑白
Admire
LM等睇
你先張白黑色轉做咩色再轉想要既色?
Grey -> RGB colour 跟住開始填色
以前一般sir就譯爵士,lord就譯勛爵,除左公爵之外,好少會將個封銜譯出黎。同埋麥理浩好似係卸任之後先封勛爵?
留名代丁
哩d先有中文註釋
點解喎
二戰史個d又唔畀

題外話
咪用埋晒嘜9打造嘅蝗語啦
督爺又唔係刀劍船槍
同埋夏愨件GBE斗篷應該係紅色先岩?
好難㗎啵
佢哋會長命百歲

但百病纏身
睇樓主個名就知鍾意歷史野
原來係紅色? 我一直以為係海藍色....
有冇紅色版本嘅相可以睇下? 我可以改咗去
想睇以前香港風景既彩色相
睇黑白感受唔到果種氣氛
麥理浩真係香港之父
二戰果d名好難譯
大家仲有邊d係認為真心為香港好嘅官員?

Sorry我下次會搵香港譯名 因為呢個版本資料詳細d所以用咗wiki中文唔係粵語
樓主點知佢本身咩色眼/咩色衫架?
G持
經過好長嘅資料搜集
楊慕琦D徽章全部都搵咗好耐先上到色

上得好靚又帶陣懷舊復古味
唔知點講
又係你呀黨衛軍絲打
二戰d人名唔使譯
譯返d內容就夠

為香港好嘅港督:肥彭
最好嘅哋方係佢d女
不過唔太關你個post事
因為佢應該無幾多黑白相
果陣時彩色應該好普遍 搵到嘅都係彩色相 可以後生果陣有黑白
不過今次唔衛黨住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞