益力多驚現疑似蚊屍 市民:真係O晒嘴

27 回覆
0 Like 1 Dislike
益力多驚現疑似蚊屍 市民:真係O晒嘴
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170204/56257890

讀者李小姐發現益力多內有疑似蚊屍。

「都唔知好彩定唔好彩,新年流流,六合彩都唔見我中!」家住馬鞍山的李小姐,於周一大年初三(30日)在大埔運頭塘惠康超市內,購買了兩排益力多,返家後與家人飲用了一排,未發覺有異樣,至翌日晚上她取出另一排其中一支飲用時,按習慣搖動樽身,卻赫見樽底「有黑色嘢,再睇清楚咗,好似係啲識飛嘅嘢,真係O晒嘴!」原來,該支益力多內竟有疑似蚊屍物體。

李小姐續稱,她再仔細檢查樽身及樽蓋,「睇番蓋冇開過冇爛過,係完整無缺」,懷疑是廠方的生產程序並不整潔,「好多小朋友都會飲,佢哋咁細個點會睇乾唔乾淨?」李小姐於前日(1日)通知食環署,交由相關人士撿走化驗。
你今日飲左未?

益力多內疑有蚊屍物體。

李小姐認為,今次廠商責無旁貸,「應該收番同一批次(最佳食用日期:2月23日)的飲品」,並做好環境潔淨及相關品質檢定程序。李小姐揚言會停飲益力多一段時間,亦擔心其他廠商出產紙包裝飲品會否如此,「唔通真係要吓吓倒出嚟飲?」

食環署發言人指,已撿走食物樣本作檢驗,現正等候結果,並會作出跟進及採取適當行動。
吾拎系卦
OMG, N 年冇飲過益力多
日本已死
應該係倒糖同奶粉果度出事,其他位係咪叫無塵工作間,姐係要間吹風機房,吹一陣先入得果種

做過大埔廠
好耐冇飲過
而家個蓋係金色?
好耐冇飲過
而家個蓋係金色?

新年特別版
依家又有益生菌又有蛋白質
細個飲過一次痾撚到七彩
依家又有益生菌又有蛋白質

不嬲都覺得好難飲
一兩隻蚊大驚小怪,睇唔起你班新生代
唔加隻蚊,到時驗到無菌比人告係咪你負責阿
一兩隻蚊大驚小怪,睇唔起你班新生代

又係班90後
Bear Grylls: 支益力多幫我份晚餐沖緊水
一車車運上中玉
屋企有排同批次
如果喺外國 李太發咗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞