蘋果踢爆:iPhone XR雙卡槽失靈 機主設定不收數據 仍要付漫遊費

119 回覆
36 Like 1 Dislike
XR 開機已經係IOS 12.1 啦好似
貪佢出雙卡先買新 XS MAX

點撚知雙卡咁多問題

從來都唔插另一張要漫遊嘅卡

咁樣,我不如用番 Android 算啦。

皮幾嘢,大把機我揀啦。
用家問題
點解唔抆走香港張咭先
出外旅遊 上到機 一定熄機抆咭
想知其他國家有冇依啲問題?
定係得香港先咁,0.00000幾kb就收你幾百蚊
用家醒明,smartone收佢408,但去蘋果報料就有500蚊收
部機話明雙卡都要抆
咁雙卡個意義係邊
一定係用家問題
蘋果一定技術好完善佢先推出
咁影相係咪要帶部相機?有咁既function 就係方便用家
Smartone問題, android都會收
ios版本導致呀傻鳩
數碼通回覆查詢時則表示,發現有關客戶於海外期間確曾產生漫遊數據用量,故收取漫遊日費。而上述情况是由於客戶所使用的iPhone XR iOS手機軟件所致,與公司網絡及收費無關。
所以我用2部單卡 iphone....
聯通咪又係咁, 一過關就收漫遊, 幾kb 野收你 minimum, 應該4捨5入, 唔計咪算! 漫遊日費就搵笨, 一有流量就收 $68
為左貪一時方便 咪好似事主咁囉
睇要求啫
好多人外遊都會帶部相機出去啦

有咁function係一回事
係方便用家 但亦有潛在風險
我就真係唔明 退返個卡槽出黎 換咭有幾麻煩
而家D機 可以唔需要熄機直接換咭
前後最多一分鐘搞掂
跟本就唔關貪咩方唔方便事啦
邊個會諗到雙卡既電話會咁
去到外地熄左張主卡,開拎黎for旅行既漫遊卡

點知佢照收我主卡張漫遊錢,正常情況下邊有人會估到係ios既問題

如果買雙卡機都要咁小心抆卡換卡
咁咪鬼買雙卡機啦
諗唔到?

雙卡機 個setting一set錯左
就係咁先
所以一定會有呢方面風險
更加唔好講本身個系統問題
以及其他apps內部背景運作
所以從第一次出外旅行 就已經會抆香港咭 用當地數據咭

雙卡機 其實主要係for有需要用到兩個電話號碼既人
當然 亦有人係用副卡去補主卡數據流量不足
傻西
iphone 個雙卡做得極差
我離開hk 一定抆走第二張卡
樓上條友痴撚線,部機有位放sim卡做咩要拎出黎?擺明部電話問題
用得屎果就預左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞