政府研智能的士司機證 收集數據改善服務 司機:咪知道晒收入?

114 回覆
749 Like 3 Dislike
因應的士及公共小巴業界要求政府為司機證訂定較長的有效期,運輸署去年10月6日起延長的士及小巴司機證有效期至十年。根據法例司機在提供服務時,必須按規定在的士或小巴車廂內展示司機證,違者可被罰款2,000元。

隨著科技愈趨發達,的士司機證亦走向智能化。運輸署回覆《香港01》查詢表示,該署及的士服務質素委員會,計劃在今年內展開探討將的士司機證電子化的可行性及可應用的科技工作,例如電子司機證系統可協助收集更多的士營運數據,配合智能交通的趨勢,並研究將電子司機證結合的士計程錶(俗稱咪錶)是否合適等。

本身是的士服務質素委員會成員的汽車交通運輸業總工會九龍分會主任杜燊棠表示,假若電子司機證能數集更多營運數據及結合咪錶,「有好有唔好」,不好是擔心涉及私隱問題,「搵咗幾多錢都知道晒」;從另一角度看,好處是可有助打擊「黑的」及濫收車資,並估計此乃為政府日後擬推出600部專營的士「鋪路」,「專營的士擬設僱傭制度,電子司機證對僱主有保障」。

車主支持行業與時並進 但要解決司機年老化問題

的士車行車主協會主席吳坤成表示,支持的士業與時並進,汽車業電子化是全球所趨:「無人駕駛已經有」,但本港的士行內司機不足及年老化問題嚴重,政府必須正視。根據運輸及房屋局最新數據,去年50至69歲持有的士駕駛執照有約16萬人,29歲或以下只有1070人,吳指,若然政府要推行電子司機證,建議需按步就班,要給時間予較年長的司機適應。

的士佬平時瞞開稅,瞞到以為收入連政府都唔可以知
交稅啦撚樣
好人好姐怕咩人知?
係時候清算佢地
逃稅仲聲大夾惡
知唔知醜?
深圳做緊既野依家香港先去研究
交稅啦仆街的士狗
成日講老化問題做咩,冇人入行咪算,佢唔係以為佢地個行業難以取代好大重要性掛
原來收入幾多算係私隱, 全港打工仔都比稅局呃晒

DLLM DC9, 擺明暪稅都仲敢咁大聲
搞埋潮聯啦
技術上
一早已經可以做到每個 BB 一出世就植入晶片
有齊所有身份證護照銀行戶口記錄
透過中央 database 連接哂
出入門口掃瞳孔掃晶片
可以取代而家嘅所有紙本證件紙幣信用膠卡
車就更唔洗講
其實有車牌就已經一早乜到可以掃到出嚟

掙在你肯唔肯個社會變成咁咋嘛
夠膽講出口
交稅係公民責任嚟
下次唔填稅單了 稅局侵犯我私隱
行得正,企得正
個錶幾多根本唔會知道搵幾多. 大把理由話開錶無收錢.
應該禁左收現金, 全部好似 Uber 咁經 app 比錢.

咁樣政府就可以有記錄邊個洗幾多同邊個賺幾多. 杜絕幽靈司機洗黑錢.
又要政府比哂著數你
又唔跟規矩做野
on9 dc9
仲有面同記者咁講先好野
你地咪又係市民,點解其他市民要申報收入你地又唔駛
佢地唔係支持用支付寶咩,咪一樣睇到曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞