千!祈!唔!好!做!工!程!!!

526 回覆
784 Like 25 Dislike
其實點解你地可以咁多野做?
我做十仔d圖夾好哂,進入左安裝期基本上冇野做
得閒上樓望下又一日
Agger 試多間工程公司就轉行
BTW 工程學到面對強大壓力同太監相處
利申 已叫重讀緊書的兄弟準備轉行
我下周相對得閒少少才整一個比較organized 的文出黎俾大家參考。
因為政府玩價低者得.....呢樣野已經致命傷....
考到仲要有network, 唔係咁易架.......
呢D 人可能500-600個engineer 先至出1-2個咁勁的人, 但如果你在其他行業, 如果你做到行業的top 10% 或20%, 做高層相對唔太難, 至少無engine 考牌咁難先....
真人真事,有個做工程朋友22歲已經搵緊2xk,前幾日得閒咪約佢放工食個飯
成餐飯佢攰到唔想講野,返六日唔再講,見佢塊面爆晒瘡(未做野之前都好正常),仲要食中藥調經
得閒就不停睇電話(公司嘢),又話好大壓力好驚趕唔到deadline,有時夜晚都要山長水遠出去開會。之前仲send幅相俾我睇佢上司係度屌緊人
晚晚收工後都去做運動總之要搵辦法舒緩壓力
佢笑住咁同我講:哈哈做呢行係咁架啦不過係有成功感嘅~
唔知過多幾年佢會變成點
我推
結果造成一大堆公司賤價接job
餓狗搶屎價
工程成日講咩可持續性, 咪睇下你地d價愈做愈低, 依個行業/間公司仲做得幾耐囉, 一個RSE, 一個SE, 一個Grad E頂幾單野, 全部都正人渣黎, 做低曬自己嘅價值同未來
成行都係靠grad e支持住架啦,冇咗班低層俾上面揸乾邊養到班rse又高薪又多bonus
我唔係話RSE唔值錢, 但係玩到bare minimum run project, 無曬中層, Fg人工愈做愈少, 工程界Consultant你想有咩未來咩新動力?

依d咪叫殺雞取卯, 斷盡後代發展, 全部都係人渣, 自私精, 無血性.
家陣d Grad E不知幾威,馬x亨話OK就OK算得咩
千億project嘅所謂design咪又係個Grad E話OK就OK
識咩呀你 而家係比你班grad e入黎學野 有人工收仲想點 比私人盤你落去拎site exp. 仲想有allowance?
你班友咩都唔識 連min links都唔知係幾多仲想係老細rse袋拎錢 會唔會太厚面皮 第時考到牌你地會感激係到學野免費有老細問既日子
建築工程真心俾狗做,當一個人做狗都仍然樂在其中去到護主人嘅時候,你可想像到幾咁可憐
做To同考牌好?
TO 依家計起做10年已經40k左右
無壓力 放工陪下仔女屋企人
考牌 要捱番10年 人工果陣應該有40k掛
前提係你要考到個牌
跟手爭入政府做贏家
爭唔入你就含得撚 壓力大 人工升得慢 仲要驚無job
依家多左後生仔入政府做一畢業做to 咁就一世三十幾先max
所以真係睇你點睇
你估班SE真係識咩
最後都係sub仔 做曬
工程比狗做
推一推比dser睇,
唉如果我4年前睇到依個post........

我唔得喇,我儲夠錢就辭職轉行喇
女入工程都後悔? 做緊邊間
而家2023 年有無變過?
點比業主撚?

慘得過sub 仔?

Sub仔真係做狗都不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞