[真人真事][愛情] 三世書不會記載的事 02

944 回覆
335 Like 7 Dislike
post0: https://lihkg.com/thread/1036743/page/1?post=1 (內含劇透請慎入)
post1: https://lihkg.com/thread/1037051/page/1

多謝大家,無諗到會短短11日就要用第二個post。承蒙各位厚愛。
見到有巴打話好耐無見過一個咁嘅故,小的除咗感激流涕,真係不知所言。
一直抱著要寫,就要寫好佢嘅心態。希望接落去唔會令大家失望。
希望大家繼續可以正評,留言,估吓我加咗咩歌詞落去,用咗咩gag,一齊互動吓。

我知道有好多巴絲好心急想知隱藏主角係邊個,請再次原諒我嘅苦衷。
係時機成熟嘅時候,我就會加速,係呢段時間就請大家繼續睇住前面,我同阿形嘅故事。

=====================這是一條分隔線============================

呢個係一個真人真事改編嘅故,大約3分假,7分真。

由細同個青梅竹馬玩到大,呢個故事就係講同佢嘅經歷,以及後來一件影響我哋關係好遠嘅事。

點解想寫呢個故,係因為今日望住佢呢個遭遇,同後續嘅發展,我覺得好應該要將成件事由頭寫起,俾大家睇吓一個最純品嘅女仔可以幾易被帶壞,亦都有幾易俾人呃。亦都係作為自己一種感嘆。

希望大家會鐘意個故 多多指教 好耐無寫過咁長嘅故
「吓做咩咁突然。」我重新坐直,倚著牆坐著。我是由心的覺得突然。連教會也可以不去,但忽然之間就說分手,不愕然才怪。

「咁你之前考試壓力大到鎅手,我點可能睇住你唔理啊。我睇實你唔想你做傻事佢又嫌三嫌四。」

「咁你同我講嚟做咩,追究我責任?」烙鐵燒得夠熱了。職員把行山杖放在大腿上,再把熱鐵印下去。

「咩喎,我之後都少咗搵你啦。」不,那是遺棄才對。

「咁仲有咩問題?」烙印壓在行山杖上發出「滋」的聲響,再拿起時,一個黑色的印已經壓在行山杖上,永不磨滅。

「但佢成日講住,我嬲得滯咪同佢講分手囉。」她說得很平淡,像是這是理所當然似的。那種淡然讓我一時間不知道要怎樣回話,靜默了好幾秒。

「一日最衰都係你,好地地鎅咩手。」半嚮過後,她打破了兩人間的沉默。

「其實我鎅手都唔關你事㗎。」

「點可能唔關我事!我唔關心你仲有邊個關心你。」我的說話好像刺中她一般,她是馬上就回話,語氣亦顯得比平常重。

「多謝。」我不知道還能說甚麼,也只能回她這兩個字。

「你仲唔訓,得返兩個半鐘就兩點啦喎。」我看了看掛在牆上的大鐘,十一點半過一點。原來不知不覺和她談了這麼久。

「你打嚟我先無得訓咋,個頭咁痛點訓。」

「你見點啊,有咪呼吸困難啊。」

「個頭好似係水裡面咁,呼吸正常,掛。」

「你好好抖抖啦咁。唔煩你啦!」她催促著我快點掛線,但我遲遲都沒有按下掛線鍵。

「喂!」

「咩事?」果然,我就知道她還會有說話要講。

「上到山影日出比我睇。」

搬定過嚟先
其實男主角係鐘意女主角?定當佢係心靈支柱 好似信仰咁?
女主角對男主角又係咪冇鐘意 只係有份責任係到?唔係點解叫男主角錫佢轉過頭又同第二個一齊
真係有啲奇怪
男主角鍾意女主角,但就回避女主角唔肯行前一步
女主角好似鍾意男主角,但就成日同其他人拍拖
可能女主角等緊男主角開聲話要一齊?
好似現實中 有啲人同初戀分左手 無論拍幾多次 最後發現最愛既始終係初戀
會唔會女主角拍左幾次 發現都係鐘意男主角 所以等緊男主角主動
個頭好似係水裡面咁,呼吸正常
英文歌詞都玩埋
https://www.youtube.com/watch?v=450p7goxZqg
樓主唔使訓?
最後果句....
有些關係 穩定左就不想破壞
哪怕係會令彼此更加親密
只係怕萬一 真係萬一當中不如自己預期
倒不如 默默地守護著她

而且樓主都唔係恨拍拖既 只係想一直係佢身邊
作為男友 都會可能有一日會分手吧

如果唔係女主角 發生咁重大既事
我諗樓主 唔會講出黎...
女主角自幼缺乏母愛 想搵個人愛惜都唔難理解
樓主又肯踏出多步

[我願向你行99步 但願你向我行一步 我便會毫不猶豫地奔向你]

樓主 其實女主角都行左咁多步 真係差你呢步
勇敢d 起碼不會帶著遺憾
唔肯*
又或者女主角帶點倔氣
[你不喜歡我 我自會找到喜歡我的人]

但心入面存在樓主的位置,不然每次有事 找的人不就是樓主嗎?

而且女主角每次拍拖同分手,其實都係賭緊自己係樓主心入面既位置
因為寫呢篇嘢呢兩個月都係掉轉個鐘
依家樓主同女主係咪仲有聯絡
結局會講
樓主加速
lm
lm
高質帖留名
新post留名
LM, 不要Sad End
正負50開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞