[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (34)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
陣間重到唔想拎出街影相就無謂啦
換6400唔會有種好wow既感覺
淨係會覺得快左好多

上FF會有wow感覺
銀包都wow埋
起碼要預$40000
G即係邊張
一張貴嘅放上面 95mb放下面 點睇?
G個張USH II 我G卡擺slot1 另一張slot2
睇完d相諗邊枝鏡散景咁柔
原來係七工匠果枝
有無F2同F4既相睇下
多謝巴打share
呢個未實際試用
岩岩到手冇耐
希望冇事
有無35mm 1.2/1.4??想買返枝玩下,如果係m mount都得
新人入手 睇完第1頁見 Sony A7 II 好似幾好夠平均
打算係去旅行影下人錦樣
但係Sony A7 II 個預算有啲高
我大約預3000-5000左右 有冇推介
對相機零認識
RX 100 VI
9千幾真係買唔起
用緊a5100 加 fe 28mmf2
睇咗好耐諗緊a7iii定a7r2 好
電a7r2 都夠我一日
但個對焦同本身部機個spec令我好猶豫唔知點揀
買a7r2 可能仲有錢入支2470Z
Sony DSC-RX100 IV 啦咁,影人夠大光圈
nikon跳船過嚟a6400
手上有幾支 f mount鏡
試了commlite enf e1 pro轉接環

成功自動對焦
用sigma 24-70 /2.8 dg hsm
對焦準( 室內充足光線)

用 nikon 50/1.8g
快狠準

用 nikon 18-300 /3.5-5.6g ed
長焦段有時拉風箱

總結個轉接環值得買
vm 35mm f1.2 asph ii 有啲重 全開就sharp
vm 35mm f1.4 全開好soft 收光圈到f4開始好Sharp 不過幾平 幾輕
vm 35mm f1.7 asph 全開Sharp 邊位成象喺a7上面算好
contax g35 f2 全開可用 但邊位麻麻 收光圈都還可以接受 (呢支Contax G mount )
最平 : 七工匠35mm f2 好似兩千有找 成像不過不失
仲有好多其實 lm , zm 鏡嘅35mm 都好高質
但係邊位可能會有少少崩壞要做好功課
推介 rx100 系列
有數碼變焦
坐山頂位都可以zoom到落舞台

最緊要夠輕巧

出遊已經夠多嘢帶
一部rx100 夠影晒風景人像日日夜夜
又唔駛換鏡
我由5100升級買左a7iii好滿意個電量
巴打點解唔上A7R3,我都1516緊邊部好
我都買左A7iii,主要因為A7iii個高ISO夜拍好過R3
另一方面,R3對鏡頭個要求會高D,呢個都係考慮因素
需要crop 相 > r3, (影一張raw 40mb)
other > 7iii
想入支24105,但筆直所限應該會買水貨。
大家可唔可以教下買鏡時可以點check鏡 ,上面講到2手扮水貨咁,有啲淆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞