試探討在香港FinTech的興起?

23 回覆
2 Like 6 Dislike
金融科技(英語:Financial technology,也稱為FinTech)
現時有多間大學推動FinTech 課程 ,如PolyU 理工大學 ,CU中文大學等等...
FinTech 是否一個好好的發展潛力 ?
而我所知 FinTech著重喺鬥快 所謂嘅High Frequency Trading 講求喺algo同ic做結合 務求達致最快做到交易 但好似會compromise optimization 一般人應該無咁嘅本錢玩 有錯請更正
但是讀FinTech
點解唔讀computer science minor Finance ?
成班垃圾銀行圍威喂 regulation又冇legal issue又多 封建到仆街 搞咁撚耐都係得個payme, 依家成個EU過錢都係即時冇手續費
搞咩Fintech 丫,又咪係CS

香港都無人讀數學,個個去讀完咪俾班BBA 指指點點叫 CS 狗揼個Algorithmic program 出黎

喺香港有技術既人係無人會欣賞
香港讀數班人唔係教書就去轉行
香港啲公司會俾機會數佬發揮所長咩?
傻喇
fintech dse高分咁多
好奇一問依家入cs gpa 要幾多
文理學士要5都正常啦 反而數學3就得 好懷疑個分會唔會高過cud
我就覺得對呢啲方面有興趣嘅人文科都未必會好 如果數文都好揀啲穩陣啲嘅科唔好咩 出黎仲要係文理學士 所以個分真係好難講
btw cu一開始好似都預28分median
poly fintech 收好低,我gpa 得3.7,早早有 offer
睇ma個open api就已經得啖笑啦
仲唔快d 入Fintech polyu ?
接觸過呢行就知,最重要係吹水同打關係,technical skills wfc? 所以計我話應該收eng 5** 教bba野就得
你做Fintech ?

不如你講下Fintech 心得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞