[廢老、新移民嬲豬]葉德嫻免費為運輸署拍片爆紅 建制網媒狙擊:支持佔中有資格講坐車禮儀嗎?

79 回覆
464 Like 5 Dislike
https://thestandnews.com/politics/%E8%91%89%E5%BE%B7%E5%AB%BB%E7%82%BA%E9%81%8B%E8%BC%B8%E7%BD%B2%E6%8B%8D%E7%89%87%E7%88%86%E7%B4%85-%E5%BB%BA%E5%88%B6%E7%B6%B2%E5%AA%92%E7%8B%99%E6%93%8A-%E6%94%AF%E6%8C%81%E4%BD%94%E4%B8%AD%E6%9C%89%E8%B3%87%E6%A0%BC%E8%AC%9B%E5%9D%90%E8%BB%8A%E7%A6%AE%E5%84%80%E5%97%8E/

后葉德嫻為運輸署拍宣傳片,提醒市民搭交通工具時要顧及他人,影片一出即熱爆Facebook。不過有親建制媒體卻翻舊帳,重提葉德嫻曾經在2014年支持佔領運動,並引述網民批評政府用納稅人金錢聘請佔中藝人。不過事實上運輸署已經表明,葉德嫻今次並無收取片酬。

由周融創辦的親建制網媒《HKG報》今日發表報道,標題為「幫運輸署拍片宣傳乘車公德 網民串爆黃絲葉德嫻:佔中不屬自私行為嗎?」。報道一開首就批評佔中阻住香港及自私到極,「支持如此劣行的藝人有資格講坐車禮儀嗎?」

報道又指葉德嫻在片中的刻薄嘴臉,及以往的佔中事跡引起網民反感,稱有網民認為政府不應以納稅人的錢邀請佔中藝人拍宣傳片。報道最後又反問:「如今運輸署竟以納稅人的錢慷黃藝人之慨,叫大家如何吞得下這一口氣?」

不過《香港01》引述運輸署稱,葉德嫻三日的拍攝工作並無收取片酬。報道指,葉德嫻是認為今次影片「好值得幫手拍」,而她平日亦是巴士及港鐵的乘客。

在2014年佔領運動期間,葉德嫻有份演唱《舉起雨傘》聲援佔領者。她亦曾多次現身佔領現場,表態支持學生運動。2016年「愛港行動」召集人陳淨心曾經在微博「舉報」葉德嫻,警告電影製片方葉會影響票房。
講中咗班廢老
班廢老
報道又指葉德嫻在片中的刻薄嘴臉

拍野係咁㗎啦
人地德高望重 洗咩同你班賤民一般見識咩
捉佢返去支那認罪囉 話佢唔知邊撚到鄉下渣車撞尻到人囉
支那都唔係未試過嫁喇
支那廢老
2隻廢老、新移民留負皮
講到淨係得班藍絲廢老交稅咁
HKG報成日將啲寠情「政治化」
收嗲啦廢老
白紙黑字大大隻登過報紙六四強烈譴責党既,咪一樣一隻做特首,一隻做到人大萎員啦屌!!!
五毛連習主席都屌
邊面有著數就屌對家
葉德嫻上晒岸wfc
笑撚死
班藍屍柒到呢
佔中不屬自私行為嗎?
睇到都眼火爆
屌你老母你要搵食唔比人佔中你咪仲撚自私?
個個都係度維護緊自由同民主 係大家都有得益既野
你同我講我因為呢啲野阻撚住你搵錢就話鳩人自私 咩思維啊
政府部門搵支持佔中嘅葉德嫻拍片
政府係咪支持佔中?
片呢?
華人本質係極度自私
歐洲人連罷工造成不便都會包容,而罷工爭取既係自己既利益
佔中係爭取緊全港都可以享有既真民主,咁都包容唔到,仲要話爭取公共利益既人係自私
柒到仆街
成日叫人唔好拉埋政治嚟講嘅廢中廢老做咩今次自己就咁做呀
係咪俾人講中又諗唔到點搏嘴呀
自私嘅人反而話啲唔係為自己嘅人自私
廢老同新移民十個入面有冇一個有交税
咁緊張納稅人啲錢做乜
唔係話政治唔好拉埋生活講嫁咩
全部賤種搭車行為就係講緊依班廢老新移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞