做緊天仁茗茶 你問我答

919 回覆
253 Like 45 Dislike
多數都會等嘅 啲pancake半個鐘都係咁等啦
好撚on9 啲珠都未焗 啲人都肯落單企係外面等
絲打啲價值觀好值得欣賞
雖為錢 但都有底線
好著重衛生問題
幾多kg
仲要一斷珠嗰陣就幾杯杯咁嚟
我果間鋪試過有人話要加椰果,仲要唔止一次,想知以前天仁係咪有椰果賣

根據我做過幾間奶茶舖嘅經驗 總係有啲人會唔睇menu咁話要加椰果呀愛玉呀粉條呀咁 係正常嘅
出咗嚟做嘢先知香港人有幾on9,幾港豬
1.叫嘢飲唔睇menu(冇椰果叫椰果,冇微冰叫微冰)
2.叫嘢飲唔講凍定熱
3.叫完嘢飲先話要改冰,糖(少冰變走冰)
4.冇主見,有唔少次有客問我邊個好飲,唔止香港人,有個鬼妹問我which one is better
屌你有d我都未飲過點答你,下次遇到呢d問題一律答913,雖然我覺得913同普通烏龍茶冇分別
5.無聊,明知多人仲去排隊,香港人成日話自己好忙,但又肯花15-30min 去買一杯飲品

有時人多真係會燥,我都開始明白點解香港嘅服務態度會咁差,因為有閪客
總之,飲食業,零售業,服務業嘅員工,辛苦晒
試過岩岩煲完第1round珠 之後有人叫10幾杯珍奶 之後唔夠珠用 比人話我慢.. 唔撚識睇時間
成日問完要凍定熱 佢就答你加珍珠
仲話我們跳number出野飲
2邊沖野飲 淨係問死1邊 D野飲有未
飲管係隔離都可以睇唔到
唔該要杯奶綠@@ 乜撚野奶綠啊

要杯 珍珠鮮奶茶少甜
問完少冰少甜之後禁到比錢個位 個客:啊 我要熱嘅 再加個袋
我心諗:屌你老母
你呢個case又未試過,不過仲有其他on9有趣嘢
1.成日有人話俾Apple Android pay/paywave,頂你見唔到個NFC reader 就知唔收paywave啦

2.成日有人叫完嘢飲之後話 拎走,問佢要唔要膠袋又話唔要,間間台式飲品都係拎走冇堂食啦,你叫唐記會唔會叫 拎走

3.我發覺如果 唔問要唔要少甜少冰,個客多數唔會講,如果問咗有7-8成會話少甜少冰,有時人多佢冇話少甜少冰我都費時問佢,打少d嘢仲好

仲有好多,諗到再打
所以我果間就算沖完都會跟number出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞