[鐵膠出城回帶]3日廣島EVA新幹線快閃之旅

71 回覆
3 Like 2 Dislike
依幾日睇廣島啲酒店 可能因為我去果時係日本假期
廣島站前果啲都要千幾二千一晚

最近簡左間係中央通り嘅酒店

搭廣電方唔方便?
依幾日睇廣島啲酒店 可能因為我去果時係日本假期
廣島站前果啲都要千幾二千一晚

最近簡左間係中央通り嘅酒店

搭廣電方唔方便?

你開個google map望下咪知
補充dd,當時要入一號車係有分指定區間既,
當時揀左廣島到三原,姐係張pass既極限

入到去大大個淩波麗

一號車入面幾多野睇,唔錯
btw我去個陣既車內放送都係一般東海道/山陽新幹線個把女聲,
但原來係有渚薰配音版既車內放送

等左陣終於入到EVA駕駛倉
目標就係同明日香一齊ko使徒
不過其實有d無聊......
其實只係kinect+兩塊screen
但個駕駛倉係幾精細既

廣島山口pass,11000yen任坐5日博多至三原既新幹線(在來線下關至尾道)
我係坐回本兼有突好多

JR West 堆 Pass 真心抵用!上次玩山陽山陰 pass,19000 yen 7日我坐左成 70000 yen~

其實上可以坐新幹線既pass都好抵用,上次用7日green,3萬8yen夾埋坐左20萬yen

呢張廣島博多兩邊走真係好抵

廣島山口pass,11000yen任坐5日博多至三原既新幹線(在來線下關至尾道)
我係坐回本兼有突好多

JR West 堆 Pass 真心抵用!上次玩山陽山陰 pass,19000 yen 7日我坐左成 70000 yen~

其實上可以坐新幹線既pass都好抵用,上次用7日green,3萬8yen夾埋坐左20萬yen

一次來回已經回本

我係坐回本兼有突好多

一次來回已經回本

無錯

好多細節位都做足,不得了

好快就到左三原,三原城遺跡就係背後,不過無時間去

回程坐700系Railstar,個陣唔知原來佢有包廂,唔係去見識下

返到廣島站再轉廣電去原爆dome,
原本係廣島縣產業獎勵館,鋼筋水泥結構,
但因為棟野係當年原子彈爆炸中心附近,受既衝擊波細d,所以能夠幸存落黎

相生橋,當日美軍粒Little Boy本身既目標(因為T型橋夠顯眼),
不過最後扔唔中條橋,條橋竟然原好無缺,戰後繼續用到1982年先重建

原爆之子像,故事唔多講,太煽情

平和資料紀念館,有好多廣島原爆既資料同實物

人影之石,相傳當時有個人企左係個度,
原子彈爆炸個刻既熱力將個人既影印左落牆度

熱到玻璃都變形

去完原爆紀念館就搭廣電出本通再轉廣島新交通去城北站,遠攝廣島城天守

廣島城,當年毛利輝元起完無耐就因為關原之戰畀德川家康被減封到周防長門,福島正則入主之後無耐又被改易,到淺野氏接手到幕末
倒幕之後本身廣島城無拆到,但因為原子彈乜都無哂
重建天守比我想像中細

行完廣島城再hea多陣就搭巴士入返機場,
萬事得總部係廣島,當然整返架新MX5出黎曬下

咁岩有d飛機引擎放出黎展覽,nice

廣島機場都有觀景台,話就話要錢,但佢部閘機係無開既
個陣咁岩得部ANA既787

得一部機,費事食風,所以用張JCB白金卡免費入lounge hea下,
通常日本個d信用卡入得既lounge都係得汽水任飲,
最多有d小食畀你,無香港個d咁多野揀

hea到可以安檢出境再排一陣,機到了,問HX借既A320,咁就完左呢個旅程
巴打知唔知本通同流川町邊到有av買?
巴打知唔知本通同流川町邊到有av買?

唔知
平和公園去廣島城行都得啦
用留名功能劉鳴先
完左重推?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞