[鐵膠出城回帶]3日廣島EVA新幹線快閃之旅

71 回覆
3 Like 2 Dislike
上年剛剛好呢個時間返黎.....順手係連登試下出遊記
之前係高登出過,不過d圖死哂
少廢話多圖

UO當時開左廣島線無耐,當時重落大雨,地勤派雨衣,不過我無用
架機重要泊到老遠

三個幾鐘到廣島,咁岩見到KA既A320

去到廣島都係落雨,last day臨走先好天

今次住既新廣電酒店,廣島電鐵開既,lobby重有廣島電鐵手信賣
LM
留多次名先, 雖然睇過但鐵膠既野睇極都唔會厭
間酒店房係我見過最細嘅日本酒店

廣島山口pass,11000yen任坐5日博多至三原既新幹線(在來線下關至尾道)
我係坐回本兼有突好多

去博多既N700a,咁大個仔第一次坐新幹線

內籠同台灣高鐵差唔多,話哂近親

個幾鐘到博多,影一影對面九州既N700
間酒店房係我見過最細嘅日本酒店

真係單人房,不過夠開個20吋喼既

去到博多8點幾,唔知食乜既情況下搭地鐵去天神見到mister donut,好滯

之後去Rilakkuma Store行下,最鍾意鼻窿雞同角落生物

行完返博多站,對面既700系Railstar

今次坐Mizuho,九州既N700

近距離J下Railstar個logo
留名
準備三月去
冇住博多?
冇住博多?

無,但三日有兩日都過左博多

返到廣島行過在來線個邊睇下,廣島色既115系

睇左陣出返廣島站前,新款既廣島電鐵

舊款d既

行返酒店途中既橋底有間食廣島風御好燒既鋪仔,膽粗粗入去試下,又幾好食
麵底好食過大阪風既粉底
你個POST我記得睇過
係唔係仲去左EVA CAFE到食野

唔好劇透

唔好劇透

SORLY
Day2

一早出發,另一隻色既115系

早午餐都係佢

目的地到著

宮島口碼頭有兩間公司過宮島,松大汽船同JR,JR pass就包埋JR宮島航路;
廣島電鐵pass/Hiroshima Tourist pass就包松大汽船(後者包埋JR宮島航路)

女子殺人事件

行出去出面等,橫風橫雨好撚凍
得5度

風大大雨濛濛

JR宮島航路同松大汽船最唔同係JR渡輪會特登駛近個大鳥居,再配埋解說

落雨後見到彌山結哂冰,就諗起個排香港有班柒頭上去大帽山睇冰結果跣到仆街
不過累撚埋班消防員

可能因為落雨,宮島無乜人

平清盛,將嚴島神社發揚光大既人

宮島最值得去既三個地方,可惜只去左一個

宮島都有鹿仔四圍走,純過奈良個d好多

海上大鳥居,潮退可以落去行

馬仔神社

到門口了

成個神社真係起係水上面,好勁;重要有千幾年歷史

反橋,毛利元就/隆元父子起既,天皇使者專用,但有幾可用得著
留名支持

後面應該係彌山,濛到呢....

好大舊木,有千幾年歷史

行返出商店街,好大隻飯杓

所謂宮島名物,有d似獅子狗卷加d餡
我呢隻明太子味,幾好食既,但幾油下

燒蠔
好好食
5月會去廣島 有冇必食必去地方
用留名功能劉鳴先
5月會去廣島 有冇必食必去地方

我去個d最大路
可以繼續追post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞