有冇人可以教我點樣令隻狗屙屎屙尿屙係正確位置

27 回覆
0 Like 5 Dislike
如題
養左幾年都唔識係自己個尿片到屙屎尿
搞到屋企人勁唔鐘意佢
而我又教極佢都唔識聽
如果再教唔識老母老豆就要送走佢
有冇人可以教我點樣令佢屙係正確位到
鼓勵狗狗出街痾,出街痾清先返屋企,響屋企痾就大叫no
如果一定要屋企痾就用圍欄或狗籠圍住個狗廁所,狗狗訓醒同食完野後放狗狗入去,等狗狗痾完讚下佢獎勵下佢

重點:平時唔好亂喂零食,要做啱先有獎勵
多謝巴打 我會繼續試下
個陣執隻狗返黎 扔佢係廚房兩日 佢屙左屎同尿先放佢出黎玩下
過左兩日之後 自己識依家養左十一年
係有時d 尿多得濟出哂報紙
當年都係咁教隻狗,初初買番屋企擺籠先
到佢開左大開細先放佢出黎,多啲同佢玩,多啲交流
佢係籠以外地方痾咪禁佢個頭去大小便道叫佢聞,再打佢pat pat
之後擺番入籠,要佢痾左先比放番佢出黎,你幫佢習慣再就得

咁佢係廳痾左你就記得徹底啲清潔,唔好留味係個位道,唔係佢就會當左係去廁所既地方
如果我無捉到佢地亂屙而係後來先發現我就唔懲罰,默默清理乾淨就算。比我捉到就馬上放返入籠入面等佢繼續屙,如果有就讚。

仲有,個狗廁所可以放少少有尿味ge紙巾,引返狗狗去個廁所度屙。
點樣準備有尿味嘅紙巾
你係狗廁所痾一次俾隻狗睇,佢就識架喇
老老實實試過 成張濕哂
如果狗仔唔喺正確位置屙屎屙尿都唔好淨係鬧佢佢唔明以為你唔鍾意佢屙屎屙尿,遲啲次次屙完食返仲難攪
市面上寵物店有啲噴霧係噴喺尿片等啲狗仔知道佢哋要喺邊度去廁所,有冇試過用?
我屋企隻狗仔以前都唔識得定點去廁所,我用圍欄間左一個位俾佢做生活空間,然後嗰個位全部地下都鋪滿尿片,隔幾日收一張隔幾日收一張,收到淨返最後一張,隻狗仔就識得自己去尿片了
咁work 唔work?
咁佢咪與尿同行囉
上左黎問 唔work
等狗狗屙尿時用狗尿整濕少少
但我屋企啲地毯比佢屙到有味
但個尿片又要放係啲地毯附近
有廁板嘅話,如果佢周圍屙左尿咪用張尿墊索返d尿,然後擺返落廁板到,做啱獎零食讚佢
地毯可唔可以換?剛剛養狗唔好擺地毯住,有排你洗
如果個狗廁所響個籠入面,照計狗狗慢慢會知道要入籠去廁所,同地毯無衝突。你狗狗幾大?帶出街屙清先返屋企得唔得?
屋企冇籠 平時佢自己都要同我訓 佢一訓其他位就會係咁叫
其實啲壞習慣跟左好多年 個上手主人冇教 拎返黎果陣又冇教所以好麻煩 唔識教
我好少帶佢出街行驚佢啲骨唔得
btw 帶完佢出街係咪都幫佢清潔下
每次痾錯位,主人會食左佢,隻狗就會聽話
老狗?
我地散完步基本上都要抹手抹腳(用毛巾)同抹pat(用紙巾)
係啦係啦最撚醒係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞