港人邱沚峯美國體操練習時受重傷 好友網上眾籌醫藥費

67 回覆
14 Like 73 Dislike
港人邱沚峯美國體操練習時受重傷 好友網上眾籌醫藥費
2019/2/21 — 20:38

(報道在晚上11時更新)

港人邱沚峯今年一月中在美國一次體操練習時落地時發生意外,脊髓受傷,並壓住他四個椎間盤。送院後進行前路椎間盤切除手術。現時他從胸部以下身體癱瘓,上肢四肢活動受限。他的朋友指邱沚峯沒有購買保險,正透過網上眾籌 40 萬美元(約 314 萬港元)給他作為醫療費。而他短期內需入住復康醫院,需要短期內籌措 4.5 萬美元(約 35.3 萬港元)的作為按金。

根據邱沚峯的 Instagram ,他在香港任職教練,是前香港體操運動員。有知情人士向本網指出,邱今次自行赴美練習,並非參與集訓。

根據網上記錄,邱沚峯由 2010 年開始連續三屆參加「全港競技體操公開及新秀比賽」的公開組賽事,先後兩度奪得跳馬冠軍,以及一次男子自由體操冠軍,從他的 facebook 所見,他自去年 12 月已在美國密蘇里州 Raytown 的 Champions Gymnastics Academy 練習體操。

根據他朋友為他開設的眾籌網頁說法,在今年 1 月 14 日在練習一個他已做過無數次的動作時,發生意外,傷及脊髓及四個椎間盤,他現時的胸口以下癱瘓。

眾籌網頁指,目標籌集的40萬美元將用於醫療費用,必要的設備,康復費和持續治療。網頁指邱是香港居民,在美國沒有健康保險,這筆費用亦會幫助他的家人赴美照顧邱沚峯的旅費。

網頁指,現時最緊急的款項是邱沚峯正準備入住當地 Overland Park 復康醫院,但在入院前要先支付五成預計康復所需的治療費用。由於預計每天的治療費用約為 1500 美元,而康復期為2個月,預計總共需要 9 萬美元,而一半的按金就是 4.5 萬元。截至周四傍晚,籌款網頁已收到約 3.4 萬美元捐款。

邱沚峯的個人FB,以及一個名為「Pray for Jesher Tsz Fung Yau」的FB專頁,都有轉載該眾籌網站。專頁亦上載多張相片,顯示邱沚峯臥床的情況。本網記者正嘗試透過FB,向他的親友家屬聯絡,目前尚待回覆。
支持 但擺連登...連登仔最無人性
多得一個得一個
OK 錢已捐
實撐自己友
自行赴美,即自費啦
真係有貨,細佬我咁大個仔都未去過美國,北角就去得多
有人唔俾你籌咩
籌唔籌到係另一回事
on9
Pish
意外黎既

唔好咁

不過可唔可以飛返香港先醫
就算得醫療專機應該都好貴
意外無人想既,但玩呢d高危運動就好心買保險啦
高危運動
自費美國
唔買保險
要人埋單

你無知我唔怪你,但外國其實好多呢類眾籌,甚至窮父母想帶小朋友去Disney都有,睇下對方抵唔抵幫囉,又睇下人地自唔自私囉,如果個個都好似係你咁就hihi啦
點解要幫 係咪傻撚左 自己本身係教綀 去美國綀習進修 番黎繼續搵錢 依家傷左想我地埋單?
呢啲活動無燕梳買架咩?
仲佢地思維去諗既話 香港人咪就係佢既燕梳囉

仲要免費
其實係可以,爭在有無人理你咋嘛
香港人啲小朋友有病要醫都一樣有眾籌啦
玩乜撚體操
種運動又on9又易傷
你唔買燕梳,無事慳返筆,出咗事就搵人眾籌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞