[有圖] 理財終極秘訣-脫貧的意志

137 回覆
49 Like 7 Dislike
消費嘅快樂其實好短暫
好多時都會覺得買咗樣新嘢個人會好快樂
其實都係頭果個星期先會特別開心
哩點係換手機方面最明顯

換新手機 換新電腦 諗起我都覺得好開心
但換完用多一兩星期 就同用舊機無分別
點解要做億萬富豪
理財目標重要
原因更重要
其實要咁多錢做咩
你話窮到pk就努力賺錢

如果你真係幾層樓係手 生活都已滿足
搵更多錢其實未必再有意義
就好似Jeff Bezos 呢d人唔係追求更多錢 係成就 理想
其實general rule of thumb係你為世界/市場帶到價值 佢就會獎勵你

一係解決某d問題
一係好似果句咁講:
“You can have everything in life you want, if you will just help other people get what they want.”

講到尾大部分人咁後生就咁有錢都係創業 遺產就冇得講
人人都有唔同目標同能力,好難define幾多層樓就足夠
當你已經去到需求理論最高幾層 (eg 自我實現),就已經不存在夠唔夠呢個問題
成就理想好難
目標的確最重要!
理財大方向係: 人窮因為不必要開支

充大頭只不過係其中一個不必要開支既原因

如果食好西同去旅行係超出你收入嘅能力(ie 儲唔到錢),無論出發點係乜都唔應該
哩個總結幾好
個重點係 每個人唔同消費要求 消費幾多唔係問題 最緊要自己開心
但唔好消費完之後自己起度嗌窮
一來消費係個人選擇 無人逼你
二來唔尊重真正窮人 eg 有長期病患需要大量支出既人

我有個fd 幾乎一個月去一次旅行 然後係咁嗌窮 好難聽
證明你冇買過錶,亦唔了解錶嘅市場,某啲運動款嘅勞力士唔止保值,係贏錢嘅

當然大多數款係消費
其實重點係要靠被動收入推高整體收入
The rich stays rich because their parents are rich
反而我會好enjoy 可以同一部電話用好耐

咁無左無謂洗費之後, 淨低既錢如何用黎致富?
一個月一次 唔洗返工?
我有隻非勞
70k -> 20k
被動收入來源好難搵
同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞