為咗去exchange而要defer

22 回覆
12 Like 14 Dislike
大家覺得抵唔抵?
On9
值 只要屋企唔等錢開飯
戅鳩
值 唔去後悔終生
我都唸過yr4exchange 但一定會defer
因為遲下都無機會可以係外國生活咁耐
我一直以生活黎形容exchange 多過用旅行去形容
好多人覺得去exchange不如grad trip去旅行
兩樣野黎 唔該d人分清楚先
exchange 係會改變思想, 個人open minded 啲, 諗野多角度啲
exchange去邊先
如果唔等錢洗 去外國見識下對人生一定有好處(除非日日on99群埋班大陸仔係宿舍)
出去自立 靠自己既機會唔係成日有
去頂多無左一年同錢 時間重有 錢幾時都揾到
但無左呢次exchange機會 往後會唔會追得返?
家境問題
問黎都多餘
無負擔既話點解唔去?
我下年就係去所以defer
去啦,呢世人有幾多次exchange
你唔係以為早一年出黎做野會升職快啲丫嘛
去幾耐? trans 唔到credit所以defer ?
兩sem。
算係啦,有啲major course一定要返嚟讀
一定要去
我果陣冇去exchange勁後悔
依家有錢都冇假去外國咁耐
就算去都冇讀書果陣咁free
唔去實後悔一世
exchange 10萬 time cost 10萬
總共20萬,拎黎讀master會唔會更好
值!出黎做野你先知exchange既價值
因為去咗德國exchange 間接令到我去德國讀master
有international exposure 去mnc有分加
想問下HR 或者panel 見你有exchange 會唔會加印象分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞