警世!如果見工問你有無拍拖一定要答有!

89 回覆
721 Like 11 Dislike
我諗老細仲驚你三日唔埋兩日就話要請假照顧屋企
腦細唔係咁諗
結論問得私人野都係西工,所以告誡大家如果見工問私人野一定有古怪,唔係西就係雞!各位求職者自己睇路啦!
推~
你自己計下,份糧值唔值得咁樣OT
我當年都試過轉正後成年瘋狂OT, 但份糧我自己覺得包到
(由20k頭跳到30k中)

利伸: IT 狗
咁嘅話好似上面的人咁講,似乎係老細/上頭 有問題多的,無論你之後有冇拍拖都難受,西公司
通常啲閪工轉恰FG
幾年前FG 返過份閪工,份閪工就係我老媽子個朋友介紹
一開始我諗熟人介紹、應該冇問題啦
點知原來真係伏中之伏

由面試開始傾到簽約,啲條件如下:
1. 份工個起薪點係 “basic salary 13k”
2. 返星期一至五、09:00 - 18:00、星期六日唔洗返工。
3. OT 會有,但最多係peak season 星期一至五。星期六日真係有需要先返。(呢點係見工前電話問過、見工時再問、到簽約時再最後confirm 過)

咁我心諗,既然有offer 就照返啦,點知成為左我人生一大污點。

返左兩個星期之後,岩岩月尾出糧啦
咁就入房收支票啦,個濕鳩老細就叫我簽收張支票
張簽收紙上面寫住:「Basic Salary $ 10,000; Overtime payment HK$ 3,000」
佢就再講:「拿, 你份人工呢,就基本月薪10k, 3k 係你個超時薪金,你之後OT 再返多左冇補水架」
我個時心諗:「而家最多都係每日OT 兩個鐘、算啦,都接受到」

但之後仆街野來啦,佢有一日同我講:「peak season 到啦。你都未結婚、冇野做架啦。咁啦,由今個星期開始你返埋星期六full day 啦,幫公司出返一分力。同埋我地呢到好仁慈既好好人既,你真係返唔到既話,可以同公司請假,我地都會一定批。OT 錢呢、就唔會再比架啦、因為你份人工入面個三千蚊已經包埋。不過呢,我地公司好好,多勞多得,你係OT既其間愈完成得多工作、我地年尾份bonus 會根據返你工作表現去比你架;試過有同事攞左月薪4-5倍既bonus」

我心諗:「屌你老母死個仆街爛臭死鳩閪。咁既野都做得出既?第一:本身傾好左只返星期一至五,你同我講星期六要compulsory返全日、仲要個個星期都返?第二:返星期六冇補水,仲要當我份合約入面寫個個contractually binding 既basic salary 包埋OT 錢?第三:個bonus係 discretionary, 唔一定要派?!(我問佢個bonus base 點計個老細冇答、只係好支吾以對咁講話係合理、只要工作表現合乎預期我地一定會比 ) 第四:我星期六返唔到你要我用年假同你請假?冇撚野呀嘛?」

我愈諗愈唔對路、過多日之後就辭職。
亂職既時候,佢竟然同我講:「唉,而家啲年青人,真係唔捱得。我真係睇錯左你,你都唔係公司想要既人,你走左我地都唔會可惜... 」.... .... 「而家你走,搞到我地又要請人、而家都唔知點請....」

屌你老母,成件事九唔搭八、完全原告變被告、錯撚曬重點
所有香港老細十個有九個都係on99
兒子生性病母倍感安慰
所以請咗樓狗
呢啲咁既垃圾公司遲早執啦,好彩你走得快
對唔住囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞