蘋果踢爆:買家稱信用卡未授權 收貨後獲退款 PayPal撤交易 網店蝕大本

107 回覆
64 Like 3 Dislike
呢啲冚家剷真係要生生世世做窮中國人
窮撚就用手打飛機啦,學咩人買成人用品
無住宅地址唔寄囉
用假地址 等出貨左打電話改都吹佢唔脹
起碼速遞有紀錄派過有人證有冇用就唔知啦
呢招可以點防
報警
明呃人都冇刑事成份 做差佬其實有乜做
呢招外國用咗十幾年啦
唔係話撐支 但係淘寶完善過你多多聲
唔係話撐支 但係淘寶完善過佢地多多聲
放蛇
唔用paypal咪得 傻鳩
不嬲paypal只保障買家
Paypal 會send email 俾賣家 ,要求賣家提供證明
賣家需要覆返paypal ,無覆就
網上買賣就要承受呢D風險架啦
中把賣家入左錢一樣唔寄貨
無計,我搞網店一年總有幾單,差佬根本無用

1. 其實PayPal 總有protection
2. 如果係PayPal dispute 都有得拆
3. 如果係同發卡銀行申請chargeback 基本上輸硬
4. 香港faulted payment 其實算小
想請教下
你係咪可以set交易要otp

以前做過chargeback department半年
老細話商戶只要肯set otp就唔驚人用charge back reason - no cardholder authorization
係,大路既payment gateway 都有得active otp
但會一定程度上影響conversion rate (let say 最後會做小左2%生意), 所以我地暫時見fault rate 細都忍痛硬食
上面新聞呢單照牌面睇應該有得打
點解商戶會輸?
PayPal 出名偏幫買家
用佢賣野慘過食屎,手續費又貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞