高手入,cpu廢定ram唔夠?

82 回覆
2 Like 9 Dislike
新手想搭單問 我部機都想換ssd for 睇下片,得閒打下機 有冇ssd 推薦下?
Intel SSD
換完ssd即刻冇哂事
買條intel 760p啦,會感受到另一個世界的速度
巴打 有冇教學點換?
正常換有d煩
要重裝windows
仲要搞咩4k對齊果d
但我買左個software
叫renee becca
可以轉移個系統去新harddisk
自動4k對齊
無痛換harddisk

基本上我買左個ssd返黎
只係插入電腦
run個software
再reboot部機轉bios setting做ssd開機
跟住入到windows再format舊harddisk
之後已經打緊anthem

不過正常黎講
一定係重裝windows好d
我自己懶啫
intel貴咁多係咪真係好大分別?
我唔識呢d
去到叫老闆介紹一隻黎
買左WD 500GB SSD
好似600幾蚊
唔該晒 但係你搞左幾錢到?
你首先要明SSD有唔同形式
Intel 760p係用M.2接頭的NVME ,速度高+細
SATA係普通2.5吋HDD,冇咁快,但平好多

500Gb SATA SSD 600蚊,大部分牌子都買到啦,買Samsung 860 evo (出左新牌 evo plus)
咁我想問下 多Gb 啲同小Gb 有咩影響?
咪容量的分別囉
多容量咪擺多d野
但係通常啲野唔係放返落去Hdd 到?
唔係經常用的野先放hdd,佢太慢
我hdd只係做定期backup,平時一定係ssd
System裝M.2 SSD, files 擺SATA SSD
backup擺HDD
成部機都咁廢
thx
好耐喇
體諒下
塊960我正價果陣買
ssd 500GB $600幾
個software $199
淘寶8GB ram ddr4 x2 $600幾
d ram仲未到貨
但我換左ssd打anthem開最低已經順到食屎
應該可以頂多一排先大執
唔該晒 我想再問下,我依家用緊Msi H97 Gaming 3 想買張kingston A1000 m.2 sdd 用 有冇問題?
想個樓主用邊間上網,有1000mb/s

認真答,最懶嘅方法就,刪咗d冇用嘅程式 檔案。之後做埋磁碟重組。Chrome可以清除瀏覽資料,應該可以解決。

最好當然係換ssd或者重裝windows。
慢hdd加上ram少
hkbn
測速有700~800mb/s

聽左巴打講
已換ssd
問解已解決
揾工先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞