[求救] 屋企人好似信左邪教

103 回覆
12 Like 0 Dislike
我屋企人以前有信 本身個個星期日都去團拜
有個叫神光既東西 幾千蚊 去拜要比奉獻
戴左神光既人可以幫其他人做 佐力 佢地吹到呢個佐力好神 可以醫癌症病人
細個時我都唔信 屌下我屋企人講兩講佢都開始唔番去教會了
我淨係去過荃灣果間

都係幾年前既事 當時唔算係邪教 而家變左質?

我以前阿麻都係信呢個教,又係返荃灣果間
不過我再早你好多年,我都係見d 人做下佐力

唔係好算邪教,不過我見阿麻d 教友好多都係中年或者阿婆年紀

叫人唔好食藥都唔算

我唔認同
佢所謂既佐力有無治療效力 心知肚明 但多多少少都有啲安慰劑效應
藥可唔可以醫病已經有好多醫生出黎講過下...

照樓主咁講 我認為佢最邪都係呃錢果部分姐
返佢教會打到個教宗重傷,
唔信西方治療嘅教宗應該係唔會call白車入廠係到等死
殊樂畢比
以前高登已經有人討論呢個教 仲話混入去
老母每個月都會比錢參拜
要入落個白信封度 之後寫名同埋寫個上字
唔同種類有唔同白信封
之後上去Hall念經之類 見到好多C9同阿婆讀埋D日文又唔正音
我都唔明點解會信埋個日本教
老母每個月都會比錢參拜
要入落個白信封度 之後寫名同埋寫個上字
唔同種類有唔同白信封
之後上去Hall念經之類 見到好多C9同阿婆讀埋D日文又唔正音
我都唔明點解會信埋個日本教

其實幾西利 吹水吹到呃到咁多人錢 又唔犯法
聽我講 拿拿臨屌醒老豆老母
無南超
名?

神慈秀x會

有個auntie都信呢個
名?

神慈秀x會

我屋企都係信日本佛教
不過唔係le個,
完全冇你講既事
相信正宗佛教唔會咁

創價學會?
我有親戚信緊,真係叫無信仰甚至信其他宗教既唱題。
唔係似,真係邪教黎
日本最易有依d新派教
會叫你食飲佢地既野,交錢,同修行
快d救佢地,唔係家破人亡都似
想問樓主家母當初點樣入教?
信邪教好易會家破人亡
有冇同無南超做特別ge 殊樂畢比?

唔明 自
我呀婆都係呢個教,信左十幾廿年
以前細個佢會夾我去
每個星期日都要去西貢總會(參拜), 個總會係好大好靚,可見呃左幾多人錢,多數都係呀公呀婆,唔知幾多年前係大斜路迴旋處反車就係呢間教會既旅遊巴

每次番去(不論總會定分會)都要奉獻,信封上面要寫屋企人名,仲要唔只一款, 有參拜 謝罪 感謝etc 因為呀婆唔識字佢而家仲要我幫佢係信封上面寫名。 每個信封只可以寫兩個人名(母子/夫妻), 我次次都要幫佢一款寫4封,大時大節乜7感謝祭果d 仲有四五款,當每封$20佢都好好賺
我屋企人以前有信 本身個個星期日都去團拜
有個叫神光既東西 幾千蚊 去拜要比奉獻
戴左神光既人可以幫其他人做 佐力 佢地吹到呢個佐力好神 可以醫癌症病人
細個時我都唔信 屌下我屋企人講兩講佢都開始唔番去教會了
我淨係去過荃灣果間

都係幾年前既事 當時唔算係邪教 而家變左質?

我以前阿麻都係信呢個教,又係返荃灣果間
不過我再早你好多年,我都係見d 人做下佐力

唔係好算邪教,不過我見阿麻d 教友好多都係中年或者阿婆年紀

叫人唔好食藥都唔算

我唔認同
佢所謂既佐力有無治療效力 心知肚明 但多多少少都有啲安慰劑效應
藥可唔可以醫病已經有好多醫生出黎講過下...

照樓主咁講 我認為佢最邪都係呃錢果部分姐

我屋企已經入信幾年
我相信已經呃左唔少錢
我呀婆都係呢個教,信左十幾廿年
以前細個佢會夾我去
每個星期日都要去西貢總會(參拜), 個總會係好大好靚,可見呃左幾多人錢,多數都係呀公呀婆,唔知幾多年前係大斜路迴旋處反車就係呢間教會既旅遊巴

每次番去(不論總會定分會)都要奉獻,信封上面要寫屋企人名,仲要唔只一款, 有參拜 謝罪 感謝etc 因為呀婆唔識字佢而家仲要我幫佢係信封上面寫名。 每個信封只可以寫兩個人名(母子/夫妻), 我次次都要幫佢一款寫4封,大時大節乜7感謝祭果d 仲有四五款,當每封$20佢都好好賺

重要要買佢地d產品
個價仲超離地
個教會有班廢老守住門口,唔係熟人唔俾上樓

利申 俾老母迫去

可唔可以講多d

除左果啲呃錢食物之外,其他野都冇乜問題,都係講啲叫人心地善良唔好害人果啲
有冇同無南超做特別ge 殊樂畢比?

唔明 自

Game既邪教
即係扑野
無南超超
無南超超

都話無
我之前都聽過
個舊同學病左都係堅持唔食藥
又話自己係小觀音,要傳教

神慈秀x會

我屋企都係信日本佛教
不過唔係le個,
完全冇你講既事
相信正宗佛教唔會咁

創價學會?

係。我阿嫲信,已經至少信左3-40年⋯
完全冇叫你迫自己親友信同每個月都捐錢⋯
某影壇巨星屋企都係信創價
有次某d原因上過去先知
後來先前原來係影壇巨星阿媽信
我阿嫲先信 (佢地以前係朋友來)
Btw乜叫唱題?

神慈秀x會

我屋企都係信日本佛教
不過唔係le個,
完全冇你講既事
相信正宗佛教唔會咁

創價學會?

係。我阿嫲信,已經至少信左3-40年⋯
完全冇叫你迫自己親友信同每個月都捐錢⋯
某影壇巨星屋企都係信創價
有次某d原因上過去先知
後來先前原來係影壇巨星阿媽信
我阿嫲先信 (佢地以前係朋友來)
Btw乜叫唱題?

唱題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞