大家真係唔好信連登仔講人工

217 回覆
207 Like 446 Dislike
師奶幾千蚊打份pt唔知計唔計
我年薪120k.
利是錢960k.
正正常常30歲都有3字啦
返緊炒散打雜 得閒要出場幫手遞菜
唔夠人就要洗下碗 掃下地咁
生活都算係充實...

咁我落場嘅時侯 自自然然就上連登
其它人就去食煙飲汽水

上到一個Post 樓主係度問大家畢業搵幾多 又話自己生活好難捱 儲唔到錢 好慘咁
佢都on99!我打雜都儲到兩千蚊個月啦!
仲大學畢業喎!日日係度叫春! 正一港孩!

咁我身為前輩 梗係教下佢嘢啦
我係咁屌鳩佢社會寄生蟲 垃圾儲唔到錢
屌到我手都乾埋 樓主直頭潛哂水 我估應該去咗反省人生

好啦! 又開返工 果日個Event都幾撚多有錢佬 個個揸靚車黎食生蠔鵝肝睇展品
食得咁過癮? 知唔知個殼我淥下水就重用? 帶住隻Cartier揸住波子黎食屎
見到都覺得心涼

正當我諗住拎杯萬人斬香檳俾埋佢<嘆>嘅時侯 見到呢條中佬竟然又上緊連登 仲要係我岩岩上個Post

見佢陰陰嘴咁係度打咗句: 做咗十幾年 12K.
我差D笑咗出聲 屌你人工先多我500蚊 仲揸波子 我遞完杯香檳俾佢 扮哂野咁彎咗下腰 禮貌點咗下頭 就即刻入廚房留言
急不及待要笑鳩佢了:呢度個個fg都50k啦
做緊private bank intern 連ARM都五萬起跳 好多都係三十幾歲啱啱生完仔既女人 RM一定過100k 根本香港好多人搵得多
香港地揾得多嘅人係好多,但連登仔講fg50k啊自己搵幾錢啊個陣唔該放埋糧單啦
屈機男?
睇你有咩朋友
圈子問題
我入fi前唔過20k
周圍啲人都係咁上下
入左fi幾年我自己人工都幾級跳去到你講的50k+
但講真,fi入面50k真係唔係錢嚟,大把同事月入80k+
果時你就會覺得𨳒點解自己揾咁撚少
五萬幾都係底層
咁你拎晒成個香港嚟比,點比
只可以講,冇能力入fi果班
同入到fi果班,根本唔同層次
不過你怨得呢樣野既話亦好肯定你唔會係有能力入到fi
既然無能力,憑咩逗咁高人工?
Year 3 ,番緊學月入都20K
Pb 點比啊講ibd or buy-side analyst 啊不如
岩岩2nd in完好撚緊張
https://lih.kg/1027197

利申:fresh grad 50k
我就講呢份比人炒左都就嚟60k喎
糧單?
咩叫FI?
Financial institution
Financial Institution
平心而論
計埋稅後以香港物價同人工,香港人購買力絕對係世界前列

除左樓
社工定EO定老師
好明顯條友做sales,
7月出incentive
明明10月又出1月又出都唔post
好明顯果Q 符碌出得多就拎上黎以為好威啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞