[回帶]HKU金漆招牌的背後

46 回覆
58 Like 18 Dislike
Preconditions: 接近100%後門狗(故Nursing不在榜內)

1. Bachelor of Science in Applied Child Development (BSc ACD)
- 只係得Year 3 and 4,因為入讀方法只有Non-jupas上

2. Bachelor of Science in Information Management (BSc IM)
- 同上,都係得senior year entry,即係一定係後門狗
-好多人將IM同IS撈亂,IS係BBA,收分約24-25。但呢科IM係只收nonjupas senior entry。

3. Bachelor of Engineering in Electronic Engineering (BEng ElecE)
- 差唔多600人嘅Engineering Year 1 Freshmen幾乎無人會揀,長期收生不足,多年來黎收生人數不足10人。最終開始瘋狂收Asso仔入讀Year 3。(聽聞只要你asso勉強過3就穩入。)
- 大家笑還笑,請唔好殺錯良民。Bachelor of Engineering in Electrical Engineering (BEng EE)同呢科係兩科黎,EE無論前途同質素都係好ElecE三班,後門狗比率都低好多。

下次見到人話自己HKU記得問埋佢地Major,聽到ACD/IM/ElecE嘅話,麻煩你地唔好吹奏佢地。因為佢地質素分分鐘連LingU都不如。

鳩吹死全家
原Po:[HKU就係勁人?]港大三大後門degree
https://lih.kg/833117
離晒題
Nursing人工高過Biomedical Science一倍,點睇?
又係呢d垃圾post 人地邊度升上黎又點...咁都要踩低人 得香港先咁鐘意用大學黎打飛機
啱,就係最撚憎人用大學名打飛機,所以先開呢個po同大家講下讀港大唔一定勁。
有咩分別
咁year one 走個啲又點計
分別就係上面幾科都係100%後門狗
其他唔係
Audit BB
不太好,快被支那人逼死在地鐵裏。
做人要幾失敗先會成日開啲咁嘅戇鳩post?
仲塞
後門狗?唔啱聽?
唔自爆
我知道呢個po會得罪好多後門狗
歡迎入嚟咬我
i will become another person
civil major 都入唔到就收皮啦

利申:後門狗入yr1 yr2入civil major
細電conditional offer最少都要3.6
3一定唔收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞