新手未玩過音樂想買結他

41 回覆
1 Like 6 Dislike
買咗咩色
如果樓主鐘意acdc 可以收支二手Gibson sg
或者買支gretsch 我覺得對於一個新手黎講 買到一支心儀既外型或者有自己guitar hero加持既結他會令到佢更易拎起支結他黎彈
如果你想買一手結他 不如儲多幾千直上made in usa或者made in japan喇 鋼水都好d
買左蜜瓜色最尾仲有其他色 巴打都想屌支?
想屌好耐之前通利返咗隻藍色同紫色唔係幾啱心水,所以冇買
吸引 有無圖? 我買sunburst
大大力屌啦
好撚正 sustain好過我本身支fender多多聲
啲拆聲勁正即刻
印象中尖通除左綠之外其他都齊色
this one
有幾支PRS
SE 22 semi hollow, 408, ce24
然後我發現最好彈嘅結他係musician
同埋我覺得prs 唔係好萬用?係佢pickup粒tone 比較圓滑

同埋prs 彈得多fret 好快磨蝕幾萬蚊嗰啲都係咁撚樣 nickel fret
Jeng 我都有支trampas green
不過最鐘意faded whale blue
AC/DC 就sg la
知唔知仲有冇貨
磨蝕左有冇得整架
而家仲有得買架咩
可以整, 但可能會傷頸
萬幾兩萬買支PRS 但過幾年又要再洗多幾千蚊re-fret 仲會傷頸(咁se 梗係唔計啦lower end model)
換個角度,muicman , suhr , TA, 呢堆有做開high end guitar 嘅一早轉咗用stainless steel fret啦
講真我而家賣剩一支408,唯一我覺得prs 萬用嘅結他
其他model coil taping 都有60 cycle hum

最近新出我覺得萬用又平嘅結他Chravel DK 24 hss
999美金唔知香港幾錢
Roasted maple neck + stainless steel fret + locking tuners 仲有gotoh tremolo. 除左pickup 之外呢支野冇乜野可以挑剔
ebay應該有嘅 我估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞