專業記者EOS R 用後感

25 回覆
18 Like 0 Dislike

同廢物無異

買6D好過

By the way, 5D3/4幾實淨
部EOS RIP 睇表演
個記者不嬲都用Canon 去影相
所以由Canon Fanboy 屌Canon Fanboy 就最好
其實呢個年代相機處理器會死機真係冇咩可能, gopro咁細部叫做情有可原, 唯一可能就係牙膏擠唔夠
可能電路設計問題
亦可能係晶片製程工藝不足
呢方面Nikon一向勁啲
@咖哩
咁又真係好難面對嘅
好過200d 仲有乜好屌
好難面對
咖喱: 6D >>>>>>>>>>>>>> All
根据奸狼犬嘅邏輯
唔理呀!用CANON嘅無論SPEC幾垃圾都好,我哋都係用腦去影相。
但若果Sony 初出垃圾就:屌,電量又少,鏡又少,垃圾
到SONY已經去到第三代,啲奸狼犬:spec好有撚用,肯定唔係用腦去影相,Spec幾高都冇用!
若果係CANON出到高spec嘅機,肯定評論就完全相反!
總知,祇要係SONY,spec低就垃圾,spec高就唔係用腦影相。
Canon嘅話,spec低係照顧市場同係用腦影相,marketing犀利,spec高就萬歲,黑科技!
IBIS佢地而家都話冇用, 遲D睇下canon出有IBIS既機佢地會點講
咁先真係fans
總知CANON無論岀舊屎都好,班奸狼犬都照奶。

4K有crop?無問題!一般用家唔會用到!4K冇dual pixel對焦?都無問題!淨俾1080我已經收貨!

1080得60p,冇120p,得720p先有120p仲要冇AF?冇問題,一般用家好少用!

機身冇防震?冇問題,目前我哋鏡身防震。最緊要機平!(有is嘅L鏡都唔平得去邊)

用APSC機細電?冇問題!一般用家夠用,最多帶多兩粒,反正機身輕!

機身用膠殼?都冇問題!一萬咁平,入門級FF係咁上下,又輕,仲想點,肯定大賣,我哋係用腦影相。

我係CANON見到咁就不知幾開心,擠牙膏俾屎你哋,唔屌不特止,仲可以幫我兜返轉頭嚟奶,真係賤過泥,最好保持咁樣落去,我可以繼續慢慢擠,反正你哋都會賣帳
依個價a7r2都買到
影下港聞娛樂版用R都ok ge... 影晨操體育梗係用番1dX2機鎗啦... 暫時evf始終都有delay.... 其實R比5d4輕左300g, 但又帶多左電... 鏡又暫時用番ef... 等下一兩代先算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞