有冇人係醫管局做緊會計?

35 回覆
1 Like 9 Dislike
岩岩收到interview 個 post叫 assistance finance manager (kln east)
想問下巴打
1. 入面辛唔辛苦?平均幾時收工?
2. 大約幾多年有得升?前景如何
3. 完約後多唔多會續返?會唔會唔續
fm 連登仔
pish
pish
巴打咩background 份工幾多starting
聽聞充滿著辦公室政治 會迫人走
big4 做左兩年 轉左入政府做緊 eo
份工 starting 係 pt14 比我依家份工低一個 pt
牌已考
巴打係入面做緊?可留 tg?
做eo 咪算囉去碼係公務員
醫管局個post 合約工黎 唔好呀ching
我唔係為入面做 但識人係入面做之後都quit左
我見 job description 到好似做幾年有得轉 perm?
巴打你朋友咩原因走
我報呢份係因為聽人講幾年就有得升到一級 快過 eo 幾多下
入咗Comfort Zone點解要跳返去地獄?
有人唔做 入黎HA 做狗
識人未有得升
做EO 啦
HA 上至下都唔好做
巴打big4做2年仲考埋牌,點解唔出去Commercial闖,前景一定好過政府EO同HA工
cpa means nth
出去commercial 比你3皮咁點 上面fm cfo永遠都係空降
你就永遠都係依個價
eo 起碼最少升一級 姐係最少7,8皮最後
睇長遠都係政府

利申:CPA
唔該哂巴打 re-affirm 左我的諗法 最近對自己前途好迷惘 身邊好多人都鼓勵我出返去搏殺 搞到自己都唔知點好
老實講你始終係big4 浸得太短時間
而你跳出去又唔係跳去bank / compliance之類既性質 已經無左個競爭力
想去 list co 做financial reporting full set 你又唔太識 亦爬唔到上去
反正都入左政府 依個機會都唔係咁易得到 點解唔好好把握 條路又直又清楚
唔好on9 啦
搏殺
出面私人工到你4-50 等炒啦😂
樓主最後有無報cs or programming既course?
下 EO升得唔快咩?
雖然依家冇以前禁快 但6年應該可以act EOI?
1-2年confirm 8年都升到EOI 啦?
有巴打 share 左好多 source 比我自學 加上ou 學費好甘 所以最後冇報到 (利申窮L )
我上手同我身邊 eo 同事計過 依家入職要十年先坐正 EOI
連登 fg 個個 50k
竟然係咁...但係幾多年先有得act?
入gov就係要掛隊等升
如果你入到EO grade 既pt
但成日覺得自己升唔到
會好難過日子

過bar 有人好想升
有人 就hea 一世

act 唔act 睇運
同埋早幾年食正retire
易升d
as at today 入去就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞