致所有岩岩分手嘅你,“新鮮感”係每對關係嘅必經關口

507 回覆
1248 Like 21 Dislike
你要記住,真係要記住,一段感情係得來不易,更何況係一齊咗幾年。

拍拖去到兩,三年或以上嘅你地,會唔會覺得另一半喺某啲地方係take it for granted?
又或者會唔會覺得有啲地方磨合唔到,開始攰?

人生若只如初見。
當你喺一段關係好低落嘅時候,
忽然間有個人行過黎扶你,
你唔會理佢意圖或者係邊個,因為你嗰下真係好辛苦,好想搵人分擔。咁當然,佢肯扶你起碼代表佢會關心你。
你或者當時會覺得佢係一個好人,最起碼佢會陪住係你身邊,聽你訴苦,漸漸令你覺得佢俾到另一半俾唔到嘅野你。
頃刻你開始依賴住佢,其實你未必好了解佢,但當時嘅你就覺得同佢好投契好岩傾。

你開始將佢同你嘅另一半比較,不斷將佢優點放大,然後就踩底你另一半。嗰下,你覺得佢好過你嘅伴侶。

面對一個你”認為”係好好人,你不自覺地放下戒心,於是開始同佢分享心事,俾佢了解你嘅內心世界同埋另一半。慢慢地,你嘅寄托變成好感,你同自己講你應該同佢發展。

於是同緊另一半冷戰嘅你鼓起勇氣一口氣講哂你有幾委屈,然後一句對唔住,分手。

每段關係點都經歷過熱戀期,唔洗多講。
高峰過後,點都會跌返去穩定期,更甚係冷淡。
如果你一直都知你嘅另一半係仆街唔會改,咁由佢,可能扶你嗰個真係Mr.Right

但如果你知道另一半會改,屌你老母唔該你醒醒唔好貪一時快樂而愛上其他人。一段關係行咗幾年,
好多問題其實都浮上水面。
但一齊過幾年嘅時間証明到你地係磨合到。
每段冷戰期其實大家都將美好嘅回憶拋諸腦後,
或者有一日你會想回頭,但一切可能太遲。
你可能會話俾過好多次機會對方。但問返自己到底嗌對方改正嘅時候自己有無改過?
如果你唔改正自己,其實以後每一段感情你都會犯返同樣嘅錯,同樣嘅理由而分手。

如果你嘅另一半真心想改而你又感覺到嘅話,不如俾多次機會對方,就當係最後一次?
成長未必係不斷換另一半,成長可以係兩個人不斷互相提點。

希望各位回頭是岸
好想幫巴打你,其實女人要tum係幾千年嘅定律。有時語氣太重會有反效果,信我一次

妳醒啦好嗎
癡線 中曬 完全我以前嘅情況 不過好彩大家到最後都知道始終最愛嘅仍然係對方 喺返埋一齊 依家就嚟五年了 我都仲係覺得熱戀緊
巴打講中晒我ex既野,佢又係突然同我分手,短時間同個新歡一齊,我都想佢醒想send俾佢睇,可惜佢心入面無我,我都唔想打搞人
其實我仲有好多野想同佢講,但已經無機會再搵佢
你想收tl;dr?
問題係每次諗起大家唔開心鬧交個時,即使之前大家幾開心幾夾都好,都會卻步,因為性格真係好難改變,唔想無限期原諒同等佢改
好多道理我明 但佢唔明
點解佢唔上連登
我都想佢醒
但喺佢角度諗 我係佢嘅話我都唔想醒
中哂,帽咗
但已經move on溝咗女
原來要死心可以好快,明白佢點解咁快做到了
巴打絲打 你地講嘅嘢好入心
希望佢都睇到呢個post
中間同咗其他人一齊然後又返黎?
完全正確!
事實係更多會選擇拋低原本既另一半 同第三者開開心心到最後。利申未放低
Same
同咗另一個一齊之後仲好掛住原本個個
你係派帽嗰個?
如果一味因爲性格而令到嘈交無得化嘅話
性格好打極有限
算係 不過係同原本個個分咗手先同新個個開始 只係中間隔得好短時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞