新手想學寫程式,自動UPDATE股票資訊

46 回覆
4 Like 16 Dislike
新手如果想學寫程式,主要想做到自動UPDATE股票資訊,然後做分析
係咪學PYTHON係最好 ?
股票資訊邊到拎?
market data 你要點拎?
拎Data再分析好易
問題係你喺邊度搵到data, 尤其係real time
但你做唔做到即時先?
如果唔需要REAL TIME,剩係想要export呢類呢
https://hk.finance.yahoo.com/quote/0823.HK/history?p=0823.HK&.tsrc=fin-srch-v1
一定係 PYTHON
money 18 有realtime 我都係個度拎
我整左有現成,如果你要既可以email比你
上yahoo咪得
想要
我用vba 寫的 如要比email
Google Sheet googlefinance function

可以既
@hkcccc
全部有提供即時股價嘅網都有機制去除止人地偷data去分析
google yahoo果d股價係唔準確的
越唔想俾錢就越難搞,就算你用webscrap,好多網都有機制防止俾你webscrap(尤其是live data),結果你會發現搞一大壇嘢不如俾錢買data好過。

平平地reuters都有好多數據,一係駁ib拎都得,問題係ib api你冇咁上下功力你唔會知點先處理到啲數據。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞