[人生check list系列] 冰島極光+芬蘭+愛沙尼亞快閃8日攝影之旅

160 回覆
43 Like 5 Dislike
第二次出遊記post 多多指教
有興趣我之前函館同北海道南之旅可以睇返呢個post
https://lihkg.com/thread/690085/page/1?post=2

入邊有啲相可能已經死左圖 有興趣既可以去我ig睇下
https://www.instagram.com/alvinnnnnnn______

還請你兌現約定 飛到為我破冰

返正題先
因為今年開始左返工之後好難可以係冬天拎到長假
見到今年新年拎2日假可以放8日就開始着手諗行程

諗既時候有諗過好多人會plan飛倫敦再轉機廉航飛雷克雅未克
但因為飛得倫敦又想上埋東北去紐卡素朝聖
最終時間搞唔掂放棄左倫敦上

退而求其次 選擇左去北歐
今次去左
芬蘭 首都 赫爾辛基 Helsinki
愛沙尼亞 首都 塔林 Tallinn

另外
冰島 首都 雷克雅未克 Reykjavík
南部 維克 Vik
赫本 Hofn

行程如下

3/2 香港->莫斯科->赫爾辛基
4/2 赫爾辛基->雷克雅未克
4/2晚 追極光
5/2-7/2 黃金圈 南部 冰川 冰洞 三日團
7/2 晚 再追極光
8/2 雷克雅未克- >赫爾辛基
9/2 赫爾辛基->塔林->赫爾辛基
10/2 赫爾辛基->莫斯科->香港
11/2 中午到港

重點行程
追極光
冰島黃金圈睇唔同既瀑布 間歇泉
黑沙灘
冰河湖
鑽石沙灘
塔林舊城區

睇住部分先 啲相未執哂

推下先
Lm
得8日 搭飛機搭左幾耐
前排去, 差唔多行程, 2個星期都唔夠,8日搭飛機都冇左3日, 樓主好趕
有得去耐D既我都想去耐D
屌仲要南部tour d行程趕到痴線 遲D詳細講
想影相既巴絲真係要black list
搭飛機既時間都已經差唔多2日
其實我已經減左只係搭飛機既時間
socall 9日, 實際玩既得6日鬆D
呢次total 洗左幾多錢
每人大概2萬左右
返緊工未有時間更新
不過應該唔會爛尾
講下行前準備

今次準備去影極光 又去咁凍既地方
因為驚啲太凍電會收皮 所以total帶左5舊電
所以數碼機帶左一主一後備
主:xt3 後備:xt1

影極光要大光圈 所以拎左枝大光圈定焦
Xf16 1.4
另外有三枝變焦
Xf10-24
Xf18-55
Xc50-230

另外仲有帶左即影即有同菲林機
Polaroid Sx70
Fuji 500af
Zeiss super ikonta 530

另外因爲太凍 即影即有會顯唔到影
所以記得一定要帶定暖包for顯影

另外好緊要 好緊要
影極光一定要有腳架
因為起碼要10至20秒快門
無腳架唔使諗

同埋唔可以用買相機送既腳架
因為會唔穩 唔穩就會曚哂
想影極光既記得留意阿
成個旅程用咗幾多錢
機票9k
當地團 5k
酒店 4.5k
加埋其他食嘢 買嘢 入場費之類
大概兩萬三鬆啲啦
想問下影極光用iphone效果會唔會差好遠
利申 非影相JJ
睇下你求影得到定影得好
Iphone都要買啲app先影得到
Eg. Northern light taker
如果就咁電話個個係影唔到

例如呢張就係同行台灣團友用手機app影

但如果你想要求影得清
同埋多啲後期製作(執)既空間就要相機影raw file la
可以睇住先 不過呢張我自己都未執
Day 1 香港->莫斯科->赫爾辛基

星期日朝出發去機場 9點到見到起碼4 50人排隊check in

--------------------------------------------------------------------------------------
因為好多旅行團去北極圈地區既旅行團都係坐俄航出發轉機
所以多人到嘔
不過如果有網上check in既話有另一條隊可以排
所以記得網上check in阿

另外想讚下has個地勤姐姐
網上check in個陣無哂位 同屋企人要分開好遠坐
但地勤姐姐幫我地調近左 有個仲要係extra leg room位

----------------------------------------------------------------------------------

有朋友分享過之前坐俄航既經驗
佢飛歐洲 來回程都有人行李delay三四日
本來自己都好擔心 因為我啲時間太緊湊
不過我今次好彩 乜事都無

飛得幾穩 飛機餐都算唔難食
訓左陣睇左幾集劇10個鐘好快就到

利申 中非打
--------------------------------------------------------------------------------------------
俄航轉機由terminal d行去terminal f真係要唔小時間
我自己有一個鐘轉機時間 行過去都用左半個鐘
同時有個香港人去stockholm 得半個鐘 睇住佢係個機場狗沖

莫斯科個晚都幾大雪 但上機時驚見鬼佬連登仔

坐多2個鐘 芬蘭時間9點就到赫爾辛基了

由於夜晚影唔到乜滯 加上十幾個鐘飛機攰到嘔
落左機就即刻行去機場hilton 酒店check in了
門口一出轉右行10分鐘就到

酒店大堂 個設計好北歐
一張張memo紙咁亦我諗起金鐘

正如其他芬蘭既酒店一樣
佢地各自都有提供桑拿比客人使用
但真係太攰了 廢事去

但由於附建無商場 酒店餐廳亦都皮已收
最後放低行李後去返機場買burger king
DAY 1 咁就完了
去完芬蘭exchange lm
Lm
推一推先
幾時有文
今晚有一篇
Day 2 赫爾辛基->雷克雅未克

乘早機 忍耐著呵欠 完全為見妳一面

無錯 又係早起身既一日 係機場準備搭冰島航空去冰島
天氣幾好 好過尋晚落哂雪咁

冰島航空真係狗都唔屌

正航價錢 飛三個半鐘都無飛機餐食 仲要另外加寄倉行李錢
網上其他人既評價仲包括行李delay 有興趣去既巴打記得留意

係芬蘭都見到比侵侵撚狗咁撚既華為

入到閘內先發現原來成個機場除左跑道都係雪
尋日降落都唔覺咁大雪

經過三個半鐘機程 終於到冰島

出到大堂拿拿聲買完往市中心既巴士就上車出發了

途中睇到幾日係冰島唯一一個日落

我自己就坐fly bus 我係8號巴士站附近
要係佢個down town巴士總站到轉接駁車先去到
落左車係出面吹左兩個字風先有車

巴士站一落就係Reykjavík地標Hallgrímstorg 哈爾格琳姆教堂

哈爾格林姆教堂以十七世紀詩人HallgrímurPétursson命名
呢座教堂係表現主義既建築 係二十世紀初係北歐幾流行下
佢由1945年開始起 一路起 起左成40年 去到1986年先起好

呢類型既建築會運用大膽既扭曲變形等的線條作為表現方式呈現出黎

但由於次次係Reykjavík都係早出晚歸
所以最後次次都上唔到頂樓參觀

我間酒店就係正教堂對面 叫Hotel Leifur Eiriksson

即係教堂前面企係到個條友
佢係好着名既北歐維京探險家
佢比哥倫布早500年抵達美洲

Common area幾舒服既

但間嘢啲房都幾細下 個浴室係無獨立企缸 得條廉
一沖就成個廁所濕哂

第一日個間房係隔離街既別館既一樓 都還好
最後一日既係頂樓
無lift 要捧4層樓梯 仲要斜屋頂會撞頭

雖然包早餐 而且d熱飲無限免費飲

但都真心不推薦阿呢間嘢 因為都要成千蚊港紙一晚

Check in之後就去左市內行街同搵嘢食

一直行左4 5個字 然後又問下人
終於搵到好出名既BÆJARINS BEZTU PYLSUR(BBP熱狗)
啲炸洋蔥係幾好食既 不過唔係上網講到咁誇張
有啲overrated 不過三十零蚊港幣既嘢食 係冰島算係幾平民價錢嫁啦

食完唔係好夠 之後再食左件pizza同意粉
大概食左一舊水港幣

之後繼續行向海邊 終於行到 harpa音樂廳

建築過程歷盡滄桑 金融海嘯冰島爭啲破產
連個建築既主要投資者都破埋產
最終都係浴火重生既冰島政府支持下係2011年落成

時間緊迫 離遠睇完就回程行返酒店 準備去追曙光女神

待續
樓主你究竟去咗幾多次冰島?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞