有冇人讀過design HD/asso ?

63 回覆
2 Like 14 Dislike
回頭是岸啦
讀幾個月短期未算囉
唔好玩死自己
真係讀HD 走去讀工程最後有牌出黎仲好
數學1左?
如果樓主無通頂既決心就唔好讀啦~ 仲有無創意都唔好讀。
千 萬 唔 好 讀 平 面 設 計

個人建議揀專科設計 例如室內設計或者產品設計
同埋如果你有心YEAR1成續好 Non-Jupas試返入U
到時唔對路 簡fineart入返都得架 但真係博
HD Asso都好多hea人 hea到你可能會跟埋hea 你要夠恆心囉
好同意巴打意見
成個世界都立體緊 平面真係好難搵食
讀得設計你要預左好多嘢要靠自己先wor,
包括R嘢學,R嘢做同埋要識係每一樣嘢上面靈活變通。

因為所謂讀design某程度上只係每個學期俾份功課你去做,而做份功課你需要應用到既軟件硬件幾乎全部都係仲要靠自己去鑽研,所以唔好懶唔好得過且過。

特別如果遇到d教畜唔識教嘢而你又唔將勤補拙就真係白白俾錢又浪費時間。

自己個人建議如果入左去讀就唔好靜係讀入面d課程,要開始識人,開始搵下有d咩可以利用功課上面學到既嘢去應用,搵多d機會俾自己去試。

係依個年代做design如果各方面都唔了解一下其實係無乜market,除非你好精一樣嘢,否則我勸你咩都試下,最好由你自己感興趣又關於design既嘢開始自學。

去到中間,你就會發覺,好多嘢去到咁上下都係有關連性,係唔會學嘢學到一fuck一fuck希望你明我講乜。
good design post
HKDI上到Polyu冇得transfer
Poly HD就可以transfer 某d中英文科
如果你真係想讀,其實無咩問題,邊一間都無咩問題。
首先你自問自己主唔主動,個人靈活變通,多idea,又吹得下,然後全行最重要一點你英文係唔係好流利lala 聲,ABC BBC CBC 咁
我做左12年呢行,樓上班人全部都唔識畫野,淨係吹水同英文好就已經可以做到Creative Director ,
全部鬼佬咩都唔識就已經可以坐呢個位,你唔係鬼,你就一定要英文好。
如果你英文唔好,就算你畫幾好靚好有idea , 你一世係一世都係做緊下把位,月薪永遠係永遠只停留2萬幾蚊人工,一世都升唔到,比個senior 就係你既盡頭,當你做到40歲,就會無公司再請你

呢個就係香港設計業
ok la push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞