Figure討論 (19) 別流淚心酸 更不應捨棄 Figure能一生永遠陪伴你

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
8.咁保養自己心愛的Figure, 有無咩要留意呢? (重要)
綜合左各位意見同埋我網上google研究之後, 有以下幾點需要留意:
PVC Figure本身就會劣化(出油)..
(原文:GOOD SMILE SHANGHAI官方微博)
而主要加速劣化的原因: (from abcvpn666)
1.) 陽光, 強光
2.) 溫度
3.) 濕度 (影響埋發霉, 香港會煩埋呢樣)
4.) 鹽份 (海邊...應該都會影響埋發霉)
5.) 通唔通風

唔Hi係掛, 咁我既 Figure 點算好...
咁大家又唔洗太驚,以下提供幾種方法

歐洲人解決方法:
KEEP住開冷氣同抽濕
普通人的解決方法:
-Figure 盡量遠離陽光
-避免長期 " 密封 " 保存(盡量不要一直關在盒子里
得閒開黎睇睇先

嘩, 放出黎會咁樣樣
咁唔開盒咪得
你咁諗就錯了
因為留意返上面避免長期 " 密封 " 保存(盡量不要一直關在盒子里)
通埋 加速劣化原因(通唔通風)
即是話唔開都會GG...

9.咁想快人一步知道或者親身感受可以去咩展呢?
Wonder Festival(WF)應該最多廠商參加
一年通常有兩次 係日本
http://wf.kaiyodo.net/
一次WF(冬) 通常2月
一次WF(夏)通常7月
去唔到都唔緊要
呢度都會報導
http://hobby.dengeki.com/event/ (日本)

暫時只係諗到咁多
有咩正figure 不妨post 黎睇睇
歡迎大家討論Figure
一切源於愛
乜野名黎
你開多嗰啦
巴打 送禮勤 fan ?
咁啱格離有2月14顛沛流離啫

2月14顛沛流離

http://lih.kg/ckAuaS

原來聽日214
爆條女玩下先
原來我惠隻1/4兔女出白滑版

唔知佢返開邊間教會
留明
所以係時候投入恥物嘅懷抱
情人節就係要脫
課左金抽pad
而家聖人mode返入黎以後都唔撚課金
Figure 係好投資
自從入咗figure坑 我就冇再課過金
課金唔一定出到你要嗰隻 但一定買到想要嗰隻figure
例:與其課kirara抽智乃 不如直接買智乃figure チノ大好き

btw 10石機好伏
儲緊錢 chocola-chan
電子雞潮文召喚
三隻都出
又有一間 廠 可能差唔多喇

Figure 係將你老婆實體化既作品
可以摸到既實物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞