(tg)90後吹水食飯grp

149 回覆
1 Like 13 Dislike
P
【請幫忙廣傳:被捕須知】【請幫忙廣傳:被捕須知】

各個 Group 都開始有人被捕,但網上有用既資訊太瑣碎,所以搵返各個人寫過既被捕須知,整理返做一篇,希望可以幫到手,麻煩當常識咁詳睇。

一、手機篇

1. 確保手機有開啓密碼而且並非簡單組合
2. 開啓10次撞密碼會洗機功能
3. 關閉指模解鎖
4. 記住班友唔係善男信女, 佢地係可以係你打電話既時候搶手機的。
5. 用自己大頭相做鎖機畫面以防老屈偷電話 (感謝居士提供)
6. 鬼咭同臨時電話於現場使用
7. 重要既通訊唔好用whatsapp講,用wickr、telegram,set做一send即delete

二、電腦篇(保密)

1. 用veracrypt或業界認可軟件作全碟加密
2. 用複雜密碼,8位以上,愈長愈好
3. 自動lock screen登出
4. 重要敏感資料不能隨便刪除,用secure erase軟件以至少7pass覆寫刪除
5. USB手指/外置儲存/backup 一律加密
6. 唔好將recover key放係同一個地方。交熟人保管
7. 重要文件檔案可以再用office內置加密另設密碼保護,或用winzip再另設密碼作加密保護
8. 就算上門收機,你無義務提供任何密碼,無義務主動講出任何物件位置,有事搵律師

二、上門被捕篇

1. 可以選擇扮無人係屋企,唔理唔開門,犬要搜查令先可以入屋。
2. 傻豬豬左開左門,見到係犬,要求你返警署協助調查,可以唔返,關返門,都係果句,要有搜查令先可以入屋。
3. 如果再傻豬豬,跟犬返去既,麻煩講底身份證、姓名、警署比身邊信得過既人聽,再叫人搵律師。
4. 建議被捕時影下自己,證明自己身體並無任何損傷。以防犬之後用暴力,到時都有證據投訴。

三、搜證篇

1. 已經好多人講左,唔好用八達通出入。如果之前唔知,下次一定一定要記得。因為八達通既紀錄,係犬搜證既重要source 之一。
2. 返屋企,過年記得要執屋,棄垃圾。將著過又唔鐘意既衫褲鞋,送比朋友,或者直接扔左去。
3. 電腦都係,要加強你個密碼。有乜野重要既對話、Group,要quit 同埋要洗左D msg、record 佢。
4. 再唔係,成日帶電腦去朋友屋企打機既人,成日都會留低左電腦係人地到嫁嘛。

四、警署篇

1. 乜都唔知、唔識、唔答。「我無野講」、「我要見律師」係你唯一可以講既野。
2. 犬一定會同你玩心理戰,話你個邊個邊個隊友都認左走得指埋你出來云云,唔好信唔好理。「我無野講」、「我要見律師」係你唯一!可以講既野。
3. 預左比人打,話明係黑警,皮肉之苦,唉,好大好大機會要受。但係都係果句,無論幾痛幾辛苦幾唔想再忍受,「我無野講」,「我要見律師」,唔好認唔好簽任何野。
4. 唔好怯,盡量保持冷靜,唔洗驚,你要做既野,只有一樣!就係好好管住自己把口同隻手。認左、簽左,就一世,記住。
5. 你有權見醫生、驗傷,可以不停咁要求。
6. 眼淚都有少少用,需要時可以喊下,但記得唔好驚,眼淚、哀求只係手段,減少人家對你既傷害(當然唔係人人得)。

暫時見到既係咁多,如再見到有用既資料、補充,就再加。天佑義士。

整理者:Yan Wong
Push
push
Push
黨鐵往金鐘頭班車

港島綫往柴灣方向 堅尼地城頭班車06:00開出
港島綫往堅尼地城方向 柴灣頭班車05:55開出
荃灣綫往中環方向 荃灣頭班車06:00開出
觀塘綫往黃埔方向 九龍灣頭班車06:03開出
觀塘綫往調景嶺方向 牛頭角頭班車06:02開出
觀塘綫往調景嶺方向 黃埔頭班車06:10開出
將軍澳綫往北角方向 寶琳頭班車06:00開出
將軍澳綫往北角方向(康城段) 康城頭班車05:57開出
南港島綫往金鐘方向 海怡半島頭班車06:00開出
東涌綫往香港方向 東涌頭班車06:02開出
東鐵綫往紅磡方向 上水頭班車05:40開出
西鐵綫往紅磡方向 屯門頭班車05:45開出
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞