[震驚] 原來rasonic樂信牌根本唔係日本牌子?!

167 回覆
27 Like 322 Dislike
最平日本製 應該係佢啲IH飯煲
不嬲都係香港貨
垃圾好多
利申 喺p記做過
個設計係大家share,當然一樣
因為樂聲都有股份
掉轉諗,個牌子可以打平價市場,你會唔會話kdk搶樂聲生意
信興一早就講左啦!
rasonic好似係信興同Panasonic合資,而生產好似都係Panasonic負責生產同qc
有一期panasonic係有份同信興一齊玩rasonic

呢家唔知
勞力士一定係貧苦大眾買
用緊感覺OK
美的定格力? 發夢見到D Legal文件,松下同美的有合作;如果係格力,冷冷氣都買得過既。
你去了解下先啦
拆開係同一樣野
有時生產線同qc 仲會share
極大部份都係大陸果幾間廠做做

不過panasonic 容許咁做係有原因
等消費者唔揀pana 都有rasonic, 而信興要俾番錢pana, 從而賺取利率

另外因為有rasonic 出現, 亦提高左pana brand value

因為當年pana 白色家電俾人感覺係日本入門版
似toyota, 所以要喺市場上製造更多low end牌子黎洗底
冷氣可以的,比較下價錢,大金、松下都可以的。日立反而見到好多朋友話壞機
全靠rasonic 先撐得著panasonic 呢個名

當年 sharp toshiba panasonic 等等百花齊放
係得panasonic 咁夠膽俾香港用rasonic

點知又非常成功
pana 唔單止冇蝕錢,仲要個market share 大左,直情係侵佔埋其他品牌,大到有埋panashop

唯一輸既就係網上連登唔鐘意
但係呢一個舉動幫Panasonic渡過銷售寒冬,醒目到痴線
靚果堆款冇行貨
睇返信興集團同panasonic之間關係嘅歷史
其實佢地個business relationship真係得來不易
除左錢之外, 可能真係雙方高層做落有感情先會互相容許對方
香港大部分電器公司都係呃人架啦,是但搵d sales sell你幾野。 個個都扮外國牌子,實際上就香港公司,大陸淘寶貨。 有d仲仆街到翻新機扮新貨。
利申 行家
因為一個信字
先可以幫Panasonic打東南亞市場呢個天下番黎

雖然得唔到連登仔認同,但其實都係一個好成功嘅商業策略

用rasonic 同中國本地牌子抗衡
同時又不失panasonic 之brand value
銷售持續
Panasonic、Rasonic 同KDK有啲產品係一模一樣
如果係想平少少,一樣款果啲其實都可以考慮下
但rasonic自家出果堆就咪搞
唔同公司
不過信興日本仔有股份係無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞