排球少年!集中討論「2」

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
點會冇可能,跳得高左,濟空時間咪長左
點解跳躍高度會唔同左
快攻都係咁跳
咁何況你滯留時間長左
人地攔網更多時間伸過黎 睇實你攔
2隻手伸曬過黎仲有得你走?
你睇現實都冇快攻會打呢種波 就係咁解
快攻邊係咁跳 你有冇睇架
第二日向滯空長左 唔等於人地攔網滯空都長左
日向係助跑咚跳 攔網係原地跳 點會一樣?
垃圾場TEE已買
同埋體能都OK
次次進攻都要跑
快攻個隻跳同咚跳係兩回事黎,有打排球會明

快攻同咚跳都有助跑,分別在於起跳前個兩步嘅步幅,快攻步幅好細,有時甚至係只踏一步就起跳。

相反咚跳係一定有兩步助跑再加最後一下雙腳著地起跳,同時影山二傳拓球會比平時高同預更多時間俾日向係空中揀扣球路線做咚跳攻勢
動畫姐 大家睇得開心就得
其實打得排球先會知25波係現實係冇可能
日向已經唔高 唔玩突擊
同人正面交鋒真係自殺(何況佢基本功控制線路唔勁)
同埋快攻唔一定係唔夠助跑
後面接起一傳有時間 一樣儲足力跳
我想講日向摸高係333cm(同東峰一樣) 仲要係以前個種跳法
即係佢所謂咚跳應該更高 佢力量不足啫 對住矮既欄網甚至可以超手扣
上場夜久先讚完佢乾淨利落打穿攔網個漏洞都叫唔勁
但係佢米六 人地米九呢
拉返個差距咪大家一樣咁高
其實你明唔明摸高個高度點度出黎........
日向隻快攻仲要係怪人快攻
由影山用最短傳球距離比佢扣殺
如果用咚跳反而會無咗最短傳球呢個優勢
同埋快攻同咚跳戰略上好似係兩樣野黎喎
咚跳明顯係要增加滯空時間 快攻係攻其不備 跳幾高好似唔係太關事
咚跳係快攻
咚跳係高球
幾時咚跳快攻過
過幾集可能會GE
咪傻啦 王牌係佢嘅四號位大搥位置
無影山 日向會攞到幾分?
個波唔到位 其他球員咪又係set 四號位大搥
https://youtu.be/XGg4efK9-wI
幾有趣 可以睇下
唔知井X山會唔會有搶分自由人
https://www.youtube.com/watch?v=4xKGdQhTgGE
呢個功能都就黎比日向取代了
上場有球一傳唔到田中下手SET高波比日向咚跳 日向都成功得分
而今場都係靠日向橫跑撕破攔網得分
相反東峰就係咁比人BLOCK
除非下一話佢有D新野出黎 或者好似木兔咁心態上覺醒
唔係佢王牌個位睇怕都要讓出黎
木兔心態轉變咗勁到痴撚線
食飯局住我睇tvb
屌你老味打排球
有未呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞