Qualcomm 撇清關係!OnePlus 後門事件越爆越大鑊

115 回覆
63 Like 4 Dislike
昨日報導過 OnePlus 多款手機內置 EngineerMode 程式,能夠作為後門令手機取得 Root 權限,當時有指程式來自 Qualcomm,不少使用 Snapdragon 處理器的手機都內置其中。事隔一日事件有突破性的發展,不但 Qualcomm 高層站出來澄清關係,更有黑客爆大鑊。

Qualcomm 保安防護團隊的 Alex Gantman 在 Twitter 發帖,表示經過他們的調查,OnePlus 手機內的 EngineerMode 程式並非出自 Qualcomm 手筆。裡面或有部分 Qualcomm 的程式碼,但他們相信有人利用一款用作顯示裝置資料的舊程式改編。這個 OnePlus 內置的 EngineerMode 程式已經跟他們原本提供的程式碼不一樣。OnePlus 的「借刀」招數被踢爆後,再有黑客 Elliot Alderson 出招。

黑客上載了一個 OnePlusLogKit 程式的截圖和啟動方式到 Twitter,這個除錯程式同樣內置 OnePlus 手機內,它儲存了大量用戶的資料,不少屬於敏感資料,包括藍牙、Wi-Fi、NFC 和 GPS 位置的紀錄。黑客表示這程式只要簡單輸入 *#800# 就能開啟,而且會記錄用戶去過的地方,更過分的是所有資料包括相片和影片都能夠複製至外置儲存。

OnePlus 日前回應指不認為 EngineerMode 程式是嚴重的保安問題,會在下一次 OTA 更新時將 ADB Access 功能封殺作為解決方案。有外國媒體認為 OnePlus 是在淡化事件,今次 Qualcomm 站出來釐清關係,加上黑客的進一步爆料,似乎 OnePlus 的問題比一般人想像的嚴重。

https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/4988/209538/

oppo今次點拆呢
外國勢力不得干預中國內政bla bla bla
強國機

有人講支共補貼機價 換大數據監控 都唔係講少
某壇最愛
性價比高 無所謂啦
外國勢力不得干預中國內政bla bla bla

蛤蚹蟈蜻
強國機

人哋話one plus好乾淨
強國機

oneplus食屎
強國機

阿仙奴
更過分的是所有資料包括相片和影片都能夠複製至外置儲存。

OnePlus 日前回應指不認為 EngineerMode 程式是嚴重的保安問題
強國機

oneplus食屎

唔係話XDA班鬼佬check過晒個rom冇問題咩?
連登仔:個rom開源連鬼佬都搵唔到有問題bla bla bla

連登仔:個rom開源連鬼佬都搵唔到有問題bla bla bla

其實大陸牌子加android....預左啦
更過分的是所有資料包括相片和影片都能夠複製至外置儲存。

OnePlus 日前回應指不認為 EngineerMode 程式是嚴重的保安問題

中國人 logic. 無犯錯點解要驚
大陸機,真係預撚左
支付寶
iPhone 都會記錄用戶資料 (嘩唔知佢會點同大陸機兜), 大陸機, 不可一, 不可再
iPhone 都會記錄用戶資料 (嘩唔知佢會點同大陸機兜), 大陸機, 不可一, 不可再

source?

source?

臭蟲論
個班用支那機嘅賤種仲唔走出黎護航嘅
走出黎吠下話自己身家清白,唔怕比中共睇呀嘛

等睇班支那打手屈我盲屌
等睇班支那打手屈我盲屌

佢哋選擇性地理智討論㗎
等睇班支那打手屈我盲屌

屈你之前佢地後門都比中共玩到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞