(重開)(保鏢)(殺手)《保護者》

376 回覆
16 Like 3 Dislike
有啲到喉唔到肺嘅感覺
push
「我係一個咁樣既人,你都肯為我付出咁多...」靜停止了說話開始忍不住落淚。

面對著如似場景,一向冷靜的丘利也有點而不知所措,只好靜靜地坐在一旁看着夕陽,聽著她的哭泣聲,慢慢等她冷靜下來。

丘利醒了,他望向海邊,感受著海風。夕陽是唯一能令他感到安穩的地方。他站起身,拍一拍走自己身上的泥。

「走啦,靜」丘利說完便開始下山,駕駛著車離去。

(一星期後)
「咁耐都未有嘢做架....」克爾不滿地說,他正在玩弄着自己的日本武士刀。

志峰正在整理自已剛買的西裝,他始終認為一個保鏢要有西裝黑照才叫「保鏢」。而丘利則休閒地躺在床上看書。

「登....」電腦傳來聲音。克爾立即彈起來,把手提電腦掉給丘利,丘利一開電腦立即看見一個標誌,是一個黑色的盾牌。

丘利點了一下,開啓了一個程式。熟悉的聲音再次出現,A先生說「好耐冇揾大家,首先我地有自己既程式啦!!!!以後任務相關既資訊以後會係呢到交畀大家,大家係呢到睇我地既第一個任務,冇錯。係真正既任務!!!」A先生興奮地說著。

除了克爾在大叫終於有任務做外,其他人的反應都頗為冷淡。A先生聽見除了克爾外其他人都沒有甚麼回應也趕緊收斂一下。

只聽見A先生清一清喉嚨說「你地睇一睇啲file先有咩唔問再問我。Good luck 」說完便停止了對話系統,丘利開啓了眼前的檔案,出現了一些文字。

保護目標:Mr.T
保護時間:直至T先生完成整個活動
見面地點:旺角地鐵站A1出口(專車接送)
見面時間:明天7:30

注意:有情報指出敵人有強大火力請加倍小心..
聽日會有更多文
推一推先
「驚咩喎,我地一個M16,一個海豹突擊隊,我仲要係陸上自衛隊,佢地有強大火力又如何,外行人就是外行人。」克爾得意地說。

「首先,係我地咁多個當中能夠擔當衝鋒的角色就只有志峰你任憑你如何厲害,你都只係得一個人只要對方有兩個人你就會吃不消,我要負責臨時指揮加上保護T先生,而克爾你就要由高處狙擊,人手短缺...」丘利焦眉愁眼地說並仔細地分析並且決定明天的部署。

「的確,只有希望聽日一切順利,見步行步啦。」志峰笑盈盈地說。

克爾說「唔洗咁擔心喎,到時我保護你啦!!不過話時話不如我地令日去食團年飯呀?」

丘利打算反駁「唔呀,我邊到洗你保護呀...等等先,團年飯?」

「都好喎,我都好耐無食過團年飯,不如去旺角街市熟食中心嗰到食呀?」志峰提議。

「食咩團年飯...不如再plan下啲部署...」丘利本來還在猶疑,但是被克爾拉了出去。

在某個地方,「 咔嚓....咔嚓....」有三個人正在為自己的彈匣入子彈,其中一個女人說「你地到時醒醒定定,一定要記住令次我地嘅目標係由咩一保護,呵...呵...一次過要同三個前特種部隊打,有趣有趣。」她一邊說一邊將狗牌掛在頸上。

其餘二人說「知道!!!」

時間上午六時正,丘利早已起了床。他正在準備自己的武器。

志峰剛剛由廁所走出來,準備著自己剛買的黑色西裝。

「接住」丘利掉了一個耳機給志峰,志峰立即將耳機收在自己的衫袋。

克爾才剛剛起床,他伸一伸懶腰。「早晨,呀咁多位!」丘利向他點頭示好,而志峰則在展示自己的西裝。

「你個肚腩都幾大個...」克爾認真地說

「噗」丘利忍不住笑了出來。

「仆街仔」志峰對克爾說。
丘利身穿一件銀色經改裝的西裝令到他能夠再穿一件避彈衣,而克爾則是身穿一件灰色長風褸。

三人開始前往旺角地鐵站因為他們的衣著,接他們的人很快就找到他們,一小時後,他們到達了會場。

「係到等呀譚生」駕駛說完這句後便駕車離開了。

「克爾你上去嗰棟大廈,你既任務係睇下有冇人要狙擊譚生。」丘利指著前面的一棟大廈。

「知道」克爾說他一路行一路揮手。

「我會一直係鳳凰附近,你負責場地附近的保安,記住鳳凰係最重要。」丘利對志峰說。

「鳳凰?」克爾在耳機問。

「唔,由而家開始我地要保既人叫鳳凰」丘利簡短地回答。

「你要全副武裝係附近stand by ,小心唔好死。」他認真地向志峰說

「得啦,放心。」志峰說。

志峰由書包中取出一把衝鋒槍連同五個彈匣,一把手槍,一把軍刀。便把書包丟在一旁,便走開了。

部署好所有人後丘利便帶上自己的手槍等待譚生的來臨。

幾分鐘後,譚生坐著一輛紅色四人車出現。丘利心知不妙。

當譚生下車的時候,他立即走過去問「這些就是你帶來的所有保鏢?」

望著眼前的四人,雖然比第一次任務的保鏢更為強但最多也就是能擋住普通人的攻擊。

「係呀!你知唔知啲保鏢要幾錢,我都已經請咗你地。其實我應該淨係要佢地四個都ok,屌。呢到係香港呀!又唔係中東嗰啲地方,有咩好驚呀....」譚生邊說邊行。

丘利已經放棄了和他爭論,他知道會有人來襲擊譚生,因為他的直覺是十分準確的,他有時都希望自己是錯。

在天台上,克爾正在組裝自己的狙擊槍,不足二十秒他就已經準備好,但他沒有立即開啓槍的狙擊鏡,反而拿起望遠鏡,四周觀察。因為他知道開了鏡的狙擊槍是非常容易被人發現的。
出一出去先 返嚟打多一篇先瞓
今次譚先生來參加就是一棟大廈的開幕禮,所以必須要在户外舉行,令到保護的難度增加。

經過丘利九牛二虎之力才能勸到譚生在最後一刻才出現。現在只有期望克爾可以及時發現敵人並將其擊斃。

當你越不想時間過得這麼快,時間就會像搗蛋鬼一樣走得更加快。

就算丘利如何逃避要來的總要來。

「時間到」譚生的秘書說。

「你一定要出去?」丘利問,他正在做最後掙扎。

「你都痴撚線!唔出去我嚟呢到做咩?你知唔知我嚟呢到放棄咗幾多嘢???機會成本呀!!!你識唔識呀?屌下次請過第二間,又貴又麻煩!!!」譚生憤怒地說。

丘利都放棄和他溝通了。見步行步吧!!

開幕禮開始了,譚生上台開始發言,由於他滔滔不絕地說着自己的經歷,台下的人開始顯得不耐煩。

但更加煩躁的人還站在譚生的旁邊,丘利一直四周觀察,希望可以盡快找到敵人。

「點?有冇發現?」丘利透過耳機問他們。

「暫時冇發現。」志峰回覆。

「冇呀,你好想我有發現咩?」克爾一邊用望遠鏡一邊說。

隨著時間的流逝,丘利愈發緊張。

「等等先,我發現到啲嘢。」克爾說。

「係咩?敵人?」丘利立即問。

「未知,要用狙擊鏡望一望先」克爾說,克爾看到了,他發現了一個在天台上的狙擊手。

「係狙擊手呀…」克爾一邊用狙擊槍一邊說。

丘利立即和譚生說,可惜譚生並不相信,也不願離去,因為他還有話要說。

而克爾正在穩定槍身和角度,就像一隻獵鷹看到了獵物一樣,以求一槍斃命。

「砰,砰」兩下槍聲幾乎同時響起。
大家快啲幫手推下
一篇咁多唔錯
咁上下量先好 加油樓主
多謝
多謝
幫手推
「屌.....」克爾立即轉頭望向後方,他身後站著一個人。克爾會發現他的原因不是因為什麼直覺,而是疼痛。

一個身穿運動風褸的男人拿着一把正在冒煙的槍站在克爾的後方,他用耳機問「點呀?呀威你冇事呀嘛?.....唔...唔..你冇事就得啦,plan B」

籍着眼前這個男人正在做其他事,克爾站了起來。

他的眼睛不敢由這個男人身上移開,他感覺到眼前的人有所不同,氣場的不同?

克爾用手慢慢摸自己傷口,子彈打中了自己的左臂。

「嗰隻手臂已經發唔到力架啦,我試過左臂中過槍」男人說。

「哈....我都中過槍,不過狙擊嗰陣畀人打中都係第一次...哈哈哈」克爾按著自己的傷口說。

「喂…點稱呼你,我叫克爾」克爾說

「黑仔,我叫黑仔」黑仔回答。

「喂點呀!!!發生啲咩事」丘利問。

「我被人打中咗一槍我射唔到敵方既狙擊手,你快啲同鳳凰離開...」克爾盡量壓低自己的聲音說。

「唔,我地會小心啲,都係嗰句,唔好死呀!!!」丘利說。

「唔」克爾說。

「走?走唔到架,一切都係我哋掌握中。」黑仔說。

「不過我今次既任務係阻止你既行動好快呀威就會狙到佢。」他得意洋洋地說。

克爾知道再拖下去只會對對方有利,他本來打算叫志峰幫手。不過一來,敵人都在天台趕上去要一定時間。二來,他們可能還以為自己這邊只有兩個人,所以打消了念頭。

天台上甚麼東西都沒有,非常空曠。只有風聲,黑仔堵死了出口,而克爾正站在欄桿前面。

黑仔收起手槍說「反正我既任務係阻止你,所以我地可以玩下...」
推一推先
唔好意思呀各位我呢幾日忙住plan行程同執行季所以出唔到文 ,今晚我上到機會盡打 ,呢個星期就真係要大家邊手推下。
A先生

各位讀者大家好,我叫A,大家都叫我A先生。新一年,希望大家可以繼續支持呢篇故,都希望大家可以叫多啲朋友嚟睇。 循例都係講返句~恭喜發財

希望大家步步高陞,身體健康,發過豬頭,

盆滿缽滿。

保護者仝人鞠躬
巴打新年快樂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞