【熱血】【異能】《源界神話-不滅神火》( 6 )

1001 回覆
58 Like 1 Dislike
召喚中出嫂

押你去睇醫生
好想同不平兄講一句

你食屎啦,講你又唔聽,固執到死
條路自己揀,仆街唔好喊
我都開始喉嚨痛 大家要保重
兩位巴打都飲多d水啦
由其中出巴
飲仲少一兩杯咖啡
飲多d水喉嚨痛傷風呢類野真係會易好好多
你肯一日全日飲水
基本第二日喉嚨就一定唔痛
中出巴快啲好返 導返包皮上正途
想快啲見返當初塊熱血包皮
包皮走歪了
包皮走火入魔
包皮重係堅持唔殺人族
遲吓佢就知錯
努力係錯誤的方向,就係浪費,但呢一刻到底誰人來告訴自己行啱定錯
你再唔俾返不平兄我
我就俾啲花香你聞吓
年少得志難免利慾薰心
每次都要睇住主角悲劇一大輪先可以再回正道,但去到個時偏偏就太遲,我想到時可以見到橄欖姐姐呀
沬沬終於攪掂份assignment可以瞓嚕#tongue3#lme
希望真係見到啦
最心痛是 愛得太遲
Ch.77 佈局

萬楓院。

這一天萬楓院格別熱鬧,撇開毛相忘、邱莉莉與橄欖等人外,沙基堤亦背著燐出現,齊聚於萬楓院的偏廳,圍在雕花圓桌旁。大圓桌上擺滿香氣撲鼻,讓人垂涎欲滴的熱葷。

與此同時,一道蒙面身影悄悄隱匿在上方的屋頂,幽冷與焦躁的目光穿過縫隙,停留在燐的身上。

這個人不是誰,正是萬火院的大師兄,仇武王之子仇烈來。

「燐師姐終於清醒過來,不再瘋瘋癲癲」,是昨天開始在萬火院弟子間流傳的謠言。流言如野火,傳遍武院每一個角落,更傳到仇烈來耳中。

讓這個消息傳出去,是這部劇本的一部份。

仇烈來可是玷污燐的真兇,自然知道事情一旦敗露的嚴重性。故此,他一直跟蹤沙基堤和燐,發現甚少出外的後者竟然湊巧到萬楓院登門拜訪,自然暗地尾隨,收歛氣息,蟄伏在屋頂上竊聽,再作打算。

這是劇本的第二部份呢,橄欖不著痕跡地掃過屋頂,櫻唇微微翹起,然後繼續與諾雅蒂等「演員」若無其事地寒喧。

當然,包皮出外遲遲未歸,卻是他們的劇本之外罷了。

毛相忘等得心煩,加上不是做演員的材料,生怕自己會露出馬腳,只好跑到偏廳外的中庭獨自揮拳練招。

不一會兒,身穿刺繡華服的包皮終於歸來,穿過中庭的拱廊,進入眾人的視線中。

「阿毛,你做咩重要練功?」包皮看到毛相忘練招,不禁微微蹙眉。

毛相忘並肩而行,「總唔可以生疏啊。對付入來犯嘅源魔,萬火院弟子人人有責。」

「師兄喺度,唔會再有源魔入侵源神界,唔會再有人受傷,燐師姐嘅悲劇亦唔會再出現。你就好好專心煮餸。」

毛相忘聳聳肩:「好喇,餸菜都就快凍啦,快啲入去吧。」

「我剛才應酬南域各大門派掌門,已經喺外面食過。其實都不過係一餐飯,你哋下次自己食就好。」

毛相忘一怔,也沒執拗下去,只好陪笑道:「哈哈,好喇,噉下次再食。但你應該唔會唔記得燐師姐嘅事吧?」

「點會唔記得?有啲事情總要一個了斷。」

包皮步進偏廳,徐徐走到圓桌旁,對在座的眾人點頭,然後在橄欖身旁的空位坐下來。

甫坐下來,包皮便直接對沙基堤問道:「燐師姐嘅事我有聽聞,你上門拜訪,亦因為師姐嘅事吧?但.......」

包皮瞄了正在把玩碗筷的燐一眼,疑惑道:「燐師姐神唔似正常。」

沙基堤壓下聲線,道:「雖然燐仍然係呢個狀態,但情況已經比之前大大改善。至少講得出係邊個畜牲下手。」

「嗯?」包皮故意吊高嗓子問:「聽師兄語氣,莫非玷污燐師姐嘅真兇唔係源魔?」

「唔係!呢個畜牲一直都喺萬火院.......喺你我身邊!」

此言一出,眾人嘩然,偏廳內的氣氛頓時變得凝重無比,隱匿在上方的仇烈來的胃更揪作一團,眼神中充滿震驚與惶恐。

「竟然係萬火院嘅自己人,哈哈哈。」韓江宇灌一口酒,怒極而笑。

「當日邪澗子入侵聖地, 都好可能同呢一個惡徒有關,神魔合謀。」橄欖分析道。

包皮拍案,怒氣沖天地走到燐和沙基堤的身邊:「究竟係邊一個雜種做?」

沙基堤跪在地上,對包皮叩首,足球大的腦袋重重敲在地磚上。由於沙基堤的舉動並不在既定的「劇本」之中,眾人嚇了一跳,一時間反應不及過來。

這不是一場戲,而是一場真正的復仇。

男兒膝下有黃金,但黃金跟燐相比,又算得上甚麼?

為了替燐雪怨,將仇烈來殺死,別說叩一個頭,就是叩一千個,一萬個響頭,要他終身為包皮做牛做馬也都值得。

我的世界只有燐,至於尊嚴?大可棄之。

對沙基堤來說,這就是他的愛情。

「師兄?」

「師弟,如果我可以親手為燐報仇,我絕對唔會麻煩你。但我知道貿貿然衝上門報仇,只會被反殺。我並唔怕死,但我死都要個賤種同我陪葬!你可以助我一臂之力?」

「為咗正義,我一定唔會袖手旁觀。萬火院若有奸細,定必要早日清除。而且,燐師姐唔止係你道侶,同時都係我包不平嘅師姐。」

包皮扶起沙基堤,正色問道:「講吧,到底係邊個?」

「仇-烈-來!」

「仇師兄?」

一直默不作聲的陽烽忽然晃然大悟:「難怪當日進入聖地之後,仇烈來一度消聲匿跡,無為自己組建勢力。」

「因為帶源魔入去聖地嘅人就係仇烈來。但眾目睽睽,佢點將源魔偷運入去?」諾雅蒂接下去。

「活靈戒。」包皮和橄欖異同口聲道。

橄欖挑起柳葉眉:「不平,你記唔記得當日我同你救返燐之前,遇到嘅人正正係仇烈來。佢當時曾經提過,燐受源魔控制而暗算佢.......」

「哼,好一個仇家小子。不平,事關重大,一切要從長計議,畢竟仇烈來背後嘅仇家有一定底蘊。我哋要搵一個機會,等燐可以親口指正仇烈來。」韓江宇吩咐道。

包皮點頭。

「師兄,你就先同燐師姐返去休息。呢件事交由我地處理。」

「多謝包師弟!」沙基堤感激道。

半晌後,韓江宇朝上方的天花一眼,輕哼道:「哼,仇烈來呢個小賤畜已經暫時離開。」

「既然佢已經知道自己敗露,好快就會上門加害燐。當事人命殞,一切就變成我哋片面之詞。」橄欖道。

包皮呷一口酒,環視眾人冷道:「螳螂捕蟬,黃雀在後。」

這是一場佈局,仇烈來已掉進局中。

然而,眾人此時並不知道事情將往他們意想不到的方向發展.........
仇賤人 聞到花香味嚕 香唔香呀
痴漢呀
越來越唔鍾意包皮,中出包有無試過寫死過個主角
最好係物理上,精神上都死透透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞