【熱血】【異能】《源界神話-不滅神火》( 6 )

1001 回覆
58 Like 1 Dislike
好想包皮死
等韓江宇做主角
契弟成功寫到一個大家都想佢仆街嘅主角
好大巴大巴車落包皮
師父應該會為咗包皮死
應該唔止cfu一個…
不周巴 facebook 傾
會死哂
唔想棄故 但今季好沉重
可唔可以要bbq結局
睇落去
結局就係開頭
為左條女癲左
秋爺 點睇廢柴包皮
有咩推測
權慾熏心
一個人只會係最高位跌落黎先識醒
多大代價不得而知
大佬呀 你唔好咁痴線啦
今季好有之前人性故既感覺
已經變質嘅人,信念,節日或事,仲有邊個會記得當初嘅真意?
仆街到唔想睇了
韓江宇喜怒不形於色,漫不經心地把玩茶杯,慵懶的目光掃過站得筆直的包皮。

「喔,突破成王?不平,你對自己實力好有自信吧。切記,驕兵必敗。」

包皮跟隨韓江宇生活多年,自然從後者的語氣中聽出對方不以為然。

他劍眉微挑:「我得到師父真傳,加上種種保命手段,莫講要全身而退,就算越級挑戰源王亦未嘗不可。」

「源神並非萬萬不能,命只有一條。世上有事情比平安更重要?平安就好。」 韓江宇語重心長道。

「不平,天生就注定無辦法平安。」包皮頓一頓,續道:「我已經死過一次........神劫又好,天道都好,通通都殺唔死我!」

「經過聖地一役,你未知道生命有幾寶貴?」

「呸!若然唔係我,萬火院弟子全軍覆沒,陽烽同諾雅蒂都會命喪於邪澗子手中!」

「係我,係我救返大家!我曾經喺聖發過誓,倘若我可以重返源神界,我唔要再卑躬屈膝,我要出人頭地,用呢對手就可以救到大家!」

包皮激動得臉紅耳赤,拳頭握得咔啦作響,腦海裡浮現出一幕幕回憶.......

包自強被赤骨魔掏心慘死!

還有,燕千火捨身力敵源魔與聖宗門徒!

還有,跟毛相忘被嘲笑怪胎,終日被追著打的日子!

還有,沙基堤緊緊抱住瘋瘋癲癲的燐師姐,跪在湖邊表白的情景!

還有,還有!

橄欖為自己接下邪澗子的魔槍,自己的雙手沾滿黏糊的血水,但血怎也止不住........

能做的就只有下跪而已。

那一份無助,失去尊嚴的感覺至今猶在。

「只有變強,唔靠任何人先係正道。」包皮踏前一步,看著自己的掌心。

「一念偏,步步錯。再落去,你會走上不歸路。不平你究竟發生過咩事?」

「無事,我好好,前所未有噉好!師父,莫非你怕我會奪走你統帥之位?」

無錯,師父肯定妒忌我的天賦啊!

「一個眷戀權力嘅殘廢,居然叫自己徒弟收皮?哈哈哈!」

韓江宇聞言大怒,獨臂一揚,掌心的茶杯朝包皮的面門疾飛!

包皮瞇眼揮袖,雙手劃圓使出萬象手,雙臂如同千手觀音,變成數十道軌跡不一的拳影,抓住茶杯,反轟回韓江宇身上!

砰!!!!

「哼。」

韓江宇反手一托,包皮手中的茶杯頃刻脫手,飛上頭半空。

兩人同使萬象手,速度恐怖得眼花繚亂,拳掌互接,源勁更震得兩人之間的木桌四分五裂,木屑紛飛!

茶杯往下墮的時間不過兩秒,師徒兩人彷彿已過上百招!

推、撥、拳、掌、纏、擒!

雖然如此,包皮縱雙手健在,卻遠遠不及仍坐在椅上的韓江宇。韓江宇若有心下重手,包皮早已敗陣。

茶杯最後在兩人的臂間墮落地板,碎作一地瓦片。包皮同時亦被韓江宇的大袖揪飛,摔至偏廳大門之外,狼狽如狗。

「走!」韓江宇拂袖喝道。

「唔使你講我都會走!以後我就會去武王府,唔會再返嚟。你唔識欣賞我,總有其他人識!」

包皮拭去嘴角的血跡,轉身就跑,一息間便消失在韓江宇的視線中。

韓江宇垂頭凝視碎得不能再碎的茶杯,神情愴然如臨暮老人,久久不語。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞