[工程狗] 2019 見習工程師 搵工情報區 #4

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
下原來你女黎?唔怪得咁順利啦 抵你咁多offer
但係唔可以否認既係女仔係依一行真係比男性有優勢喎 我係女仔我都認
同埋我已經有offer啦 唔使埋怨
我冇話冇
所以有人問我咩background我都話自己係廢j
但依d改變唔倒既事實仲講嚟有意思咩
pccw 真心好做咩
啱呀,所以你講呢句「所以想鼓勵d讀書廢既巴絲
非三大低gpa一樣得」個巴字係無意義,仲要俾人假希望
利申 唔係今年grad嘅量地官
依點我唔認同wo,女仔有優勢係真
但男仔都唔係真係必定要hku 1st hon先得啦,我覺得冇必要睇低自己,入得1st round interview之後個個都有機會請,真係睇表現
其實interview嚟嚟去去都問嗰d,再熟d new technology smart city big data依d大趨勢野已經好impress倒個interviewer
不過我明我係女既話,冇咁有說服力
屌 上面嗰個都話自己係女
講到好多女讀engine咁
但點解我係u嗰時冇識到女
多謝分享 但參考價值係零
我覺得可以講下有咩offer interview出左,但唔係教人點interview,講到自己100%成功咁囉,因為擺明知道女仔係有絕對優勢架啦,有咩好拎出嚟曬命
我上屆有個師兄一樣poly 2nd class honor 有hke aa mtr
其實女係一定有優勢 間間client都話想提高女工程師既ratio
但我又覺得巴打唔好灰 有j無j呢啲天生既改變唔到 咪試下改變後天既野 例如談吐 學業 與其埋怨條j 點解唔試下做得多啲 想盡辦法impress個interviewer
我一開波都係講swire出左,之後有巴打問我咩bg先想講自己bg好差但都好多成功經驗,所以叫d非三大巴絲都唔洗太灰心,一句語氣串鳩人既都冇都要屌 好聲好氣分享下strategy又要郁下屌人係女訓住都入倒咁,又踩親你條尾,咁唔撚洗叫情報區啦,offer通知區啦叫
想問下有冇細電的人收到hke interview/written test 的消息?
hke 係hkexpress?
班人廢咪會不停推卸責任囉,我唯一唔同意你講嘅嘢係叫人努力。我認為人廢又有鳩就應該man up接受現實,認清目標,唔需要去同人爭啲無可能爭到嘅位
可能我表達得唔好,HK Electric
就算係女都要有過人之處先入到client ge
唔好諗到係女就可以坐定定入硬client
HEC 呀
唔係入硬 係容易好多姐
女third hon都入到aecom
你覺得入AECOM 好好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞