[四千元派錢]張建宗:一度考慮設網上交表,但設計系統可能要18個月

352 回覆
9 Like 741 Dislike
張建宗自爆個創科局廢架

寫個網都做唔到 仲學人搞科技
交稅比呢班垃圾
寧願你派支票人人有份好過
反正啲人係唔係都交左表先
18個月寫個網
個一頁紙野要18個月?
唔洗你整埋對數個part,淨係慳返填form交form入data既時間都夠做啦
張公公連諗都廢撚事
18日搞掂啦
成條Team 用template 整 18個鐘都比多
Sql整個data base
HTML 有幾簡單得幾簡單
當你security要1個月
Build server dns 搞多一個月
3個月咩野都比到你18個月
d公營機構 政府就係咁
做少少野就會有班采購部既撚樣同你講
唔該你寫spec, justification比我地做open tender
另外我地手上仲有幾十張單排緊隊
唔好意思我地仲要draft coc 之後仲要經legal
仲有你份spec要比幾個部門comment
D人入完標就仲要來來回回猜多十幾板
做完仲要比幾個部門收貨先出得街
都仲未講一開頭想做既事後就有班人問你點解唔簡單D係要咁搞,邊個出budget,要洗幾多錢之類
當中真係寫緊個網既時間可能只係一個月

唔係話幫政府,覺得張建宗咁講出黎笑大人把口
但係大公司做野既聽到佢呢句真係會身同感受
洗鬼咩
政府本身都有大把online form嘅網啦
最簡單直接copy返學資處個online form網
改返個format同database
一個人幾粒鐘都寫到俾佢
仲未計本身寫開網頁嗰啲人
實有做過啲咩註冊登入系統
大地source可以cop
炒曬班垃圾IT啦,18個月真係唔怕笑死人
屌 啲人唔識打字要用手寫版寫?
用手寫板打CODE.
你個政府一站通係有乜用?
如果之前你冇派過6000我都可以原諒你4000搞咁耐
仆街即係非處又扮晒野,年幾後先俾扑一鳩樣
其實做18個月應該唔關d IT人事
而係關政府做野制度事
所以唔應該係炒It人的
郵局接到大生意
無撚野呀?
叫連狗寫一個月搞掂
18個月
即係諮詢過喇,我諗做得慢係因為跨部門,交流慢,新寫嘅嘢只有申請界面,其餘就係同唔同嘅部門夾。

香港跨部門合作=射波=耐
比一億我 我一星期嘔比你
樓上屌鳩IT佬既全部同我收皮啦好嗎
就算真係18個月
IT佬需要落手做既時間一定不足1個月
其他全部都係你地班其他部門既仆街拖時間啊
in house it 寫個template
唔好咩都話要outsource 咪快囉

sorry
唔記得cut cost cut左in house it
籍口嚟啫根本唔係咩理由
我要去民政事務處拎多幾十份返屋企填
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞