[四千元派錢]張建宗:一度考慮設網上交表,但設計系統可能要18個月

352 回覆
9 Like 741 Dislike
成個政府都係廢柴
廢到呢
咁之前6千蚊果個點解咁易 加多幾個items 有幾難
之前有身份證就有錢攞,今次條柒頭波搞既係要左扣右扣,係要攞幾個部門既資料,所以搞到咁難囉
廿一世紀都差唔多過左二十年, 都要填form填咁撚多嘢, 填你老母閪!
HK no I.T.

咁個創科局要黎做咩
我唔洗3億啦 300萬我一日內起到比你 你份問卷先果兩頁紙內容 寫下名 剔交叉 唔講仲以為你要翻新成個政府所有機構既網頁
幾時驗腦,有邊個官係正常架?
身為IT狗的我表示 18個月都UP得出
重要用咁多錢 我都想18個月只係做張網上Form
個system點都要一千萬樓上,咁就要open tender,open tender成個流程都要半年至九個月
班阿公名婆唔識用 e-form 一定上電視小9政府
連登仔通常只打字唔出樣
可能係講緊 man hours... 一 team 6個人做 3 個月
可能個3億係用黎分比d官
實際拎黎做野既都唔知有幾多錢
垃撚圾
公墓園CAP水既方法有好多種
政府做嘢效率真係
搵一億出黎請曬成個kong u cs department同你寫都得啦
痴撚線,用17個月搞行政程序吓話
以前apply過一份政府工
用email send個 confirmation letter過嚟
跟手叫你print 張嘢出嚟,剔個格,撩隻龜,再fax返俾佢
冇錯,係fax
結果要周圍搵文具鋪/便利店fax張嘢過去
這就是政府
D 老屎忽鍾意有張紙渣係手
同埋可以keep record,有事上來保身
一定唔信電腦
但自己又用電腦淘寶,訂機票,用電話玩wtapps
搵個公務員由hello world 開始學起
其實都好合理
因為攪左個網上system 又點?
就算政府唔派表 or 印5000份做樣
市民都有辦法得到份表 自己印 政黨印
因為你唔攞表 你就無機會拎錢
你要個4000蚊 你就會自動波 ga la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞