[四千元派錢]張建宗:一度考慮設網上交表,但設計系統可能要18個月

352 回覆
9 Like 741 Dislike
it狗
如果做過政府就會知,18個月搞個新system其實已經叫做快架啦
咪係 都唔知屌乜
3億挑戰3個鐘

薯片8個月收埋錢 有得網上申請
對比而家波叔 講18個月先搞得掂個system?
多左10個月 係加減個啲差餉?
借學資都係咁upload架啦,真係有咁複雜咩
因為佢根本唔識,仲以為自己講得好
之前做野同SFAA夾過,佢地啲it 真係得啖笑
依到各位高手有寫過比三百萬人用既網站?
冇得上網交都唔係問題,你派果4000唔好搞到咁複雜咪得囉。
真係比香港政府笑死...
所以SFAA no IT係意料中事
有冇咁癈呀?
你自己張圖回答左所有問題.

當日薯片$6000,有呼吸就有錢派,今日條rule多左幾多野? 薪俸稅又tax rebate又物業又乜乜柒柒,幾多野響入面?又如果做個system出黎,呢樣又唔check嗰樣又唔駛對,submit既享受唔到太多benefit,backend苦左,仲要one-off only,整個system出黎為乜? 為high tech而high tech?
18個月?其實政府一早就要整定個「網上申請政府服務」嘅獨立綜合系統,乜嘢申請都經呢個系統去做。咁就唔需要派$4000 都整到咁亂、咁多開支啦,仲有個 轉數快 都做咗出嚟,點解唔推廣佢?淨係講一句:第一輪會嘅$4000 會派比 轉數快戶口先,我諗阿婆都仆到去申請吖,用轉數快,銀行嘅手續費、支票、郵費 加埋都慳唔少。
Apply政府工都有得網上交表,用類似模式修改下d問題,再加上傳文件得唔得
又要Lam個四千蚊,又要瓜瓜嘈,直接丟四千蚊去你屋企門口好唔好
其實佢搞咁多野派$4000
個行政費會唔會貴過用薯片方法所有人派錢
根本就係波叔冇執行力
300萬人資格審查叫個處仔搞, 又要問ird swd landreg呢個果個, 實質就個個b/d渣住d data當寶, 你叫佢share只會諸多刁難 (所以叫政府做open data都係執柒左佢啦, b/d之間都拎唔到), 約開會都分分鐘冇左成個月

前面d IT狗都講左, 做政府system又test又無障礙又要過pia過sraa, 18個月其實唔算耐, 但冇人叫你過fc, 然後open tender去搵contractor做架嘛, 出一堆小額採購斬件做, in-house做 (雖然班ap入到去淨係做薯仔文 )都得, 將d野parallel行, 12個月乜柒都起完啦, backend做唔晒都可以隊個frontend出街先姐, document咪收順d, delay下囉
幫你轉區投票
嗰3億拎嚟派都多75000人受惠
仲話學人搞創科 笑撚死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞