[四千元派錢]張建宗:一度考慮設網上交表,但設計系統可能要18個月

352 回覆
9 Like 741 Dislike
portal囉,冇預入data架
寫個WEB收資料18個月
人唔笑狗都吠
其實佢個3億點樣用,有無得詳細列明?紙墨郵票都唔駛政府出,icac又唔撚查佢食幾多錢都得
icac未執咩?
一日寫到個forum,你一日寫個連登俾我睇呀。屌你老母,識少少扮代表。
google form? 你地唔好on9啦,政府同市民野呀...google form,真係up 得就up

不過點攪都唔洗年半xdd
唔係年年都請AP架咩 啲人有咩做
用1年招標,半年develop差不多啦
開會,搞EVENT, Paper work
18個月可能耐左D, 不過以政府做野既pace 係差唔多...

出tender 到deadline = 1-2 個月.
傾requirement + 寫齊doc交去approve 又1-2個月.
開波做到UAT我諗1-2個月.
UAT又要1個月(新system 可能短D).
System test (當好多人一齊去交表睇下個system 頂唔頂到, etc.) +
Security Audit 完要番手整番去, 1個月

加加埋埋我諗9個月左右.

係呢9個月時間內另一條team 試諗埋同試埋D infra, 因為有個人資料, 我諗未必擺係雲, 要係落地一套solution. 有個人資料既system 係要小心D security野..

廢話講完. 有錯輕屌.

利申:半IT.
呢條友月入30萬UP
講埋呢9UP野

又真係幾好做
有乜嘢公司寫隻APP要年半啊, 經吓大腦啦屌你老母
18粒鐘搞掂喇
依個中肯 做緊政府身同感受
屌佢老母,上面都白痴,比佢帶住走;其實佢係冇講錯,正苦由零開始,由設計到放出來真係一年起碼,重要攪資料防盜;其實佢將個 from 做 fillable 已幫忙好多野
痴撚線 18個月起個最簡單嘅system
陳茂波預料,有約280萬人受惠,合共領取110億元,計劃將交由在職家庭津貼辦事處負責處理申請及發放款項。

有樓既人冇$4000攞,全香港700幾800百萬人都黎
咁即係話,全香港得280萬人冇樓
政府做It= 帶住手扣腳扣表演跳舞
有份交稅都無
無知一問,要收入幾多或者咩情況先要交稅先
未必,樓係聯名的話每人嘅扣減除返開一年未必有4000
交薪俸稅嘅稅務寬減又未必有4000
一樣有得拎錢,不過係拎唔足4000囉
問題係派錢呢個決定唔係而家先出嘛
想了解下創科局除左cap水仲有咩用
根本唔需要18個月 18個鐘頭內就已經做到
我一般係用
DreamWeaver CC2019 + MySQL + Bootstrap
政府班老野既咪頂多Java JSP EJB
不過比我做其實都係差唔多時間就做到
2個月無可能啦,你諗左張form點submit,點擺位,再試晒咁多browser ensure無問題。呢part都只係前面UI。backend process submit左既form,中間有問題要點,駛唔駛同其他system integrate;仲未諗到咁多privacy data,一陣又銀行statement又盛,點control access一大堆野。上面是旦一樣野drill深少少都唔止兩個月..

如果真係只係做張form俾人入, 咁又同而家pdf填完寄有咩分別? 假設現有infrastructure跟本唔capable做呢樣野,張生quote 18個月唔delay,係耐少少但唔係全無道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞