不規則分享 | 化妝品 + 護膚 25

1001 回覆
16 Like 11 Dislike
Fit me
Armani
呢2個算中上

Make up for ever
tarte
lm
過份結同潤

cdp stick 都幾好
但無乜意慾回購
新手想學護膚同化裝 有無網站/慣人包
用開
你有用開邊啲?
想試藍色嗰枝精華 紫色蓋嗰隻cream同eyecream
護膚你要知自己咩膚質同需求
例如保濕 美白 抗衰老 抗氧化
然後再跟膚質同需求係自己budget 內買嘢

化妝都係睇膚質 平時做到幾多step 有咩想遮同突出

詳細嘅就自己上youtube睇下啦 我以前係睇日本妹啲新手化妝片的 最後都發現有啲嘢唔適合自己 要知道自己想要咩先好再落手買嘢
之前買左幸福肌3樣野,total hkd$1050,share下用後感

防曬(透氣型)
有一陣臭臭地既口水味,算易推同有少少修飾膚色
跟佢官方教學用2泵查全面,再用平時用開既alima pure定妝,用完即晚爆左好幾粒有膿細瘡

不再孔慌精華露
夏天用會岩d,但唔特別覺得控油,單用可能唔夠保濕

角質毛孔淨化面膜
G黃色el狀,用果陣會涼涼地,佢加左薄荷精油,
按摩試過有d大粒粉刺甩出黎,用完感覺唔錯
canmake遮瑕膏唔錯呀 01號三隻色都好實用 唔易乾但有啲唔持久
Thanks 絲
有無睇開邊個係講解得比較詳盡
買左makeup GU 果盒4色concealer 救黑眼圈
未到貨
不過佢claim made in HK同埋個化妝師評價都唔錯
試完再講

想覆果陣發現上個po已經完左
用緊 上手果下係好驚喜 因為真係好滑 同埋都幾潤 但可能因為潤既原因 比起nars黎講持妝力就冇咁勁 你會睇得出甩左要補妝
色方面佢就得一個色tone揀 我正常膚色就覺得佢最淺果格可以攞黎highlight
右下角個三文魚色都ok 但對我呢d嚴重黑眼圈既人黎講就差少少 最安全都係上之前用一用corrector打個底先(平時用開NARS concealer cream brulee)

又平又好用

利申:用左l’occitane 8 年
春天呢啲濕鳩天氣用咩粉底液好
而家用緊ysl 精華果隻,但潮濕既日子會覺得好厚重,笠笠地咁
好似幾正
大家點啲Neutrogena hydro boost個系列?呢排youtube不停見到佢嘅廣告
我本身額頭容易出粒粒 唔敢用太潤嘅嘢
但係準備去啲好凍嘅地方又驚唔夠補濕
值唔值得一試?
Excel邊隻色岩遮千年黑眼圈
依排有冇咩眼影盤抵入
用開excel only
聽講依排innisfree新出個palette好靚
有冇人有入
overall 你覺得值唔值得入手
250蚊有四隻色俾你玩都幾抵既 當支持下本地品牌
佢個盒入面有個格放枝細掃 但佢就咁吉左 掃都唔送果下就衰d囉 我都叫做俾左250蚊 人地excel一舊水都有枝掃仔
Btw如果膚色小黑唔建議入手 佢d色都小白
眼影勁推colourpop, 又平又好用!
最近入手Yes please 同單色眼影DGAF都好靚
有無絲打可以介紹下base同primer
(乾肌 會生暗瘡)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞