不規則分享 | 化妝品 + 護膚 25

1001 回覆
16 Like 11 Dislike
有無絲打用過Kate 嘅粉底液
我係Tzone勁油但cheek乾
因為唔常化妝只係買嚟一星期用一日咁 所以唔想入手啲咁貴嘅
請問有無推介
有冇絲打可以打救我
搽晒控油base同埋上妝前敷埋mask
個粉底上完一陣就浮粉
我可以點做?
利申T字位成日出油
我都係呀 你有冇補妝習慣嫁
係咪隻粉底偏潤啊,同埋絲打有冇上番碎粉
係啱啱上完就浮,補左妝都幫唔到幾多
Mac fix fluid唔係潤嗰type喎
我有上碎粉定妝呀
係咪浮到一撻撻?可能base同粉底撞,又或者防曬同base撞
又唔係一撻撻喎,一浮就入面浮除左顴骨嗰個位
定埋妝都冇用?
我有好多黑頭粉刺,又係做完facial 冇耐就出現翻
摸上塊面好粗糙
請教各位絲打,The ordinary 邊支針對到呢個問題?
上妝前唔係唔好敷mask咩
浮粉其實會唔會係粉底唔夾你?你宜家用咩粉底先?
同埋要唔要試下防曬前護膚打好個保濕底 跟住隔一陣用紙巾印一印 然後再上防曬同控油base
如果枝base真係夠控油
加埋個粉底液夾自己
應該唔會咁快浮粉
我自己覺得用sponge濕上粉底
個妝會貼過用掃/手上

利申 混油雞
其實我敷唔敷mask都試過但都浮
我宜家用緊Mac fix fluid foundation
可能真係唔啱我
等我試下咁多位絲打嘅suggestions 先
如果都係咁,真係唔知點算
你打晒成個底妝用過咩先
係乾到浮定溶到浮?
我混油偏油 都試過乾到浮
唯一解決就係用整濕咗隻蛋後噴幾下mac fix+先上粉底 貼到不得了
between塊面有毛都會浮粉
我都係濕上有用fix+
面毛呢家嘢已經定期有去benefits 脫
有冇絲傾傾純露
感覺純露用左同冇用冇分別

有冇人真係feel到有用?
有用過液變粉個個 不過不失
我覺得revlon colorstay 油肌係一枝一年四季都啱用嘅粉底 缺點色號少 同較白
絲打有無試過lancome 24hr個枝?
試下先
聽聞好long lasting, 有奶油肌感覺
睇台灣youtuber介紹好推咁
我自己試上手覺得太厚
覺得mac studio fix 同shu uemura lightbulb 仲好用
當噴霧用好用,或者濕full當mask都幾好
好想試dior新粉底 仲要有兩款finish 揀唔到
有冇絲試左 求包膠
長期濕full係唔係皮膚會滑d白d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞