有無人會突然間好想喊,好唔開心

34 回覆
16 Like 1 Dislike
有無人會突然間好想喊,好唔開心,但係又喊唔出,搞到成日無心機做任何野咁。呢個其實係咪病黎?應該點算?
同你差唔多 ching 近排去醫院check完係depression.
咁依家情況點

但我喊完就會好返啲 之後過一排又會再loop過
冇錯,我都係咁,但係我好難搵到究竟個源頭係邊
我會突然覺得自己係零 跟住就好沮喪
感情煩惱?
ching係話邊方面突然間覺得自己係零?工作能力?

其實我諗返又唔單止係感情煩惱,亦都有工作上面,同埋生活上面嘅壓力,做人真係好辛苦
會啊 最近自己停咗藥,真係少少事都可以鬱好耐

利申:depression
學業 感情嗰啲都覺得自己係零 總之就好似咩都做得唔好
成日係度諗做人究竟為左咩 辛苦完到最後又未必得到我想要嘅結果
ching,加油呀,唔開心嘅時候,搵身邊信得過嘅frd講下可能會舒服d
feel到自己有小小抑鬱傾向 但係唔敢面對
一樣情況 自己都解釋唔到點解
身邊有啲人見到我咁以為我成日收收埋埋
但其實我都講唔到點解唔開心
試過 個人會突然勁down 然後又不停諗返以前呵開心嘅事
你個post,我想做你嘅聆聽者,
最近過得還好嗎?
準備分手
利申 depression 食緊藥
好辛苦 成日冇啦啦唔開心 就算有個好好既女朋友都一樣
會唔會set左人生目標會好d 不過感情真係好難搞,唉
之前食左抗抑鬱藥一排 但啲藥對我有好大副作用 之前因為要考final exam所以冇再食
近排再覆診 醫生知我冇食哂啲藥 依家要我定期去見心理輔導個啲
我明白喊唔出但內心好難受嗰種感覺 平日仲要喺人面前扮到好平常咁 係度想講ching一定要迫自己喊出嚟 例如睇啲感動野 咁個心先會舒服啲 如咪屈埋屈埋只會令自己更難受.共勉之la
你去政府定私家睇阿
最近過得真係唔好,愛情事業學業樣樣都不順利,而關於未來我亦都係一片迷茫,真係唔知可以點樣先可以改變到現況。會成日係間房度大喊,即使喊完都知道根本無可能改變現狀,第二日唯有好似喪屍咁繼續loop,唉,好多無奈
呢d叫 季節性抑鬱症,簡稱(SAD)
別稱 冬季憂鬱症
係一種感情/情緒失調
係加拿大好常見,亞熱帶地區較少
抵抗治療包括做運動,參加興趣班
多曬太陽增加維生素D,腹式呼吸亦係非藥品治療的常用方法
屋企人喺公立做 所以staff clinic,依家refer左去精神科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞