張潤衡: 把港英旗收起吧!

125 回覆
30 Like 1253 Dislike
九七都過了15年了,還舉甚麼港英旗呢?見一些人還公然拿著港英旗來遊街,感覺就像看見一些人被前度飛了15年,至今仍穿著印有對方相片的T-Shirt來行街般樣衰。

不知這篇文章會否有幸引來網絡上各方英雄們的批鬥,儘管忠言逆耳,也得實話實說,我們都只是住在香港的中國人而已!我從不夠膽說自己不是中國人,因為我敢肯定若我在外國旅行時遇到了事故,英國的使領館肯定不會理我,而中國領事館也可能未必想理我,但如果他們真的不理我的話,我敢肯定香港會有幾萬人為我上街抗議,因為中國是我的國籍,而救我就是中國的責任。

你當然會希望來救你的人是來自英國軍情六處的007而不是國產零零漆,正如我國許多憤青都希望蒼井空是他的女友般,可惜這不是事實。

學習面對現實吧!十年前,我拿著一本BNO護照到美國留學時曾被人誤會是英國人。不騙你的,那一刻我真的感到一點優越感,但我還是告訴他我是來自香港的中國人,因為我清楚自己的確沒有英國國籍,更清楚英國的褔利也不會跟我分享。直至前幾年,我也沒有再為我本BNO續期了,因為我了解特區護照可以去更多地方,而續期費也便宜許多。

把港英旗收起吧!這不會讓你得到任何優越感的,要晒命的話,就拿一本真的英國護照出來吧,不然,管你是建制又好,泛民又好,一起為香港做些實事吧!
睇佢啲文都浪費時間啦
入咗呢個post之後覺得自己後生咗幾年
個人渣仲有面目蒲頭?
個爛面人當年吸煙
都燒佢唔死
佢塊面攪成咁都唔係冇原因
你把卡碧同你個樣一齊收起吧!
無續
入紙申請取消bno先好再岀聲
咁樣衰仲要學人奶鞋底,維尼見到你個西樣都9縮啦。
把卡碧收起吧!
將自己收埋啦你
你把卡碧同你個樣一齊收起吧!

順便收埋d皮
返去食卡碧送水煎包啦
咁快就忘恩負義,如果唔係港英政府仁慈,佢而家應該仲坐緊
屈原都死左咁多年,仲慶咩祝端午節
九七都過了15年了,還舉甚麼港英旗呢?見一些人還公然拿著港英旗來遊街,感覺就像看見一些人被前度飛了15年,至今仍穿著印有對方相片的T-Shirt來行街般樣衰。

不知這篇文章會否有幸引來網絡上各方英雄們的批鬥,儘管忠言逆耳,也得實話實說,我們都只是住在香港的中國人而已!我從不夠膽說自己不是中國人,因為我敢肯定若我在外國旅行時遇到了事故,英國的使領館肯定不會理我,而中國領事館也可能未必想理我,但如果他們真的不理我的話,我敢肯定香港會有幾萬人為我上街抗議,因為中國是我的國籍,而救我就是中國的責任。

你當然會希望來救你的人是來自英國軍情六處的007而不是國產零零漆,正如我國許多憤青都希望蒼井空是他的女友般,可惜這不是事實。

學習面對現實吧!十年前,我拿著一本BNO護照到美國留學時曾被人誤會是英國人。不騙你的,那一刻我真的感到一點優越感,但我還是告訴他我是來自香港的中國人,因為我清楚自己的確沒有英國國籍,更清楚英國的褔利也不會跟我分享。直至前幾年,我也沒有再為我本BNO續期了,因為我了解特區護照可以去更多地方,而續期費也便宜許多。

把港英旗收起吧!這不會讓你得到任何優越感的,要晒命的話,就拿一本真的英國護照出來吧,不然,管你是建制又好,泛民又好,一起為香港做些實事吧!

咁就更值得為我本BNO 續期啦
用bno冇問題,但成日拎bno嚟打飛機真係好奇怪
把卡碧收起吧
八仙嶺山火都過了十多年了 追究什麼責任呢
給你找到真相又如何?
我從不夠膽說自己不是中國人,因為我敢肯定若我在外國旅行時遇到了事故,英國的使領館肯定不會理我,而中國領事館也可能未必想理我,但如果他們真的不理我的話,我敢肯定香港會有幾萬人為我上街抗議,因為中國是我的國籍,而救我就是中國的責任。

你本 bno 過咗期唔去續,英領事館唔睬你有乜問題?
而佢又放心喎,事實證明,就算之前發生過幾單香港人喺外地出事俾支國領事館拒絕受理嘅事件,香港都唔會有人為佢地抗議喎
何志平被拉都冇一千人上街求支那救,
就憑你個爛面佬?
把卡碧收起吧
八仙嶺山火都過了十多年了 追究什麼責任呢
給你找到真相又如何?

呢件垃圾渣滓嚟嚟去去都係咁
你把皮收起吧
把你收起吧!
唔好影響市容啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞