開心速遞(190)蓮輝虐心星期一 | 不要賓穎主題曲

1001 回覆
25 Like 8 Dislike
認同
大小姐係要在爸爸同輝輝中選一個
接龍只係手段
再加多句以前心如約阿孝去海灘補習
唔知g wong ff 嘅心如會係着咩?
但我唔覺得王國一直再個人FF落去可以繼續work 再講FF ge 片段受歡迎都係因為大家想睇蘇韻姿ge cosplay look je 一段關係無可能係淨係講單方面FF,一個要講多d 佢地之間ge互動,暫時始終好難想像佢地可以有龔水式扭計,又或者安Bon式甜蜜,更加好難好似博香咁互相為大家改變。之後點寫落去其實都好考編劇功夫
應該同阿孝當時FF ge 一樣
所以要加阿孝落去玩錯摸
(我估原本應係bonnie負責呢part)
老實講編劇為咗救心如條線真係出咗好多力
唔知會唔會變態到好似救妻咁
話游水游到甩咗泳褲咁癲
咁樣可以順便講埋保安部,咁耐以嚟好似冇乜點試過用保安部做主線
3E條線寫爛左太耐 ,之前有集講佢出去蒲識下江湖大佬,又有講下佢去尋寳圖打工點比Candy愚弄,再唔係跟Terry去做下老臨都有得笑下,呢d劇情其實都ok。係之後同阿孝一齊就即刻設無野好講,淨係講阿孝為佢付出幾多佢都不為所動,觀眾嫌悶之餘仲令個角色更加唔討好。成條孝心線我淨係覺得得分手果集係最好睇, 而且堅感動
其實阿孝個角色不嬲都唔係太差,係之前孝心線比較悶啫, 但係喺其他主線度出現係無問題嘅

但係尋寶圖就難搞好多,定咗基本人設但係又寫得唔夠深入,而且佢哋次次都一大班人咁,好少集中喺一兩個人物,如果要救尋寶圖最好就拆散晒啲人,好似輝輝有蓮輝線咁,咁先可以令每個角色都有佢嘅主線

不過編劇而家好似唔多想救尋寶圖咁,開咗咁多新線但係都冇乜理過尋寶圖
其實都係,如果繼續係咁淨係得啲ff 片段大家過一排就會厭

以三姨性格如果要有互動又真係有啲難度,或者可以用孝國線幫下手
大小姐唔揀爸爸唯一可能係威仔講明唔會揀大小姐做繼承人令到大小姐心淡出走威龍
其實之前三姨terry風少個組合幾好睇,如果唔係風少走咗嘅話其實加埋阿孝佢哋四個繼續落去可能會唔錯
但係佢都可能要繼續幫terry爭位

如果唔係佢一走,terry 都應該好快畀人踢走
佢哋之前仲喺舞台劇《愛傻瓜》排練過床戲:

果陣根叔唔知係劇照,嬲到要拎刀去劈Terry
Terry 從來都唔志在份身家,佢應該好似kai叔咁有間Cafe過活就夠ka la。大龍生自覺對Terry有愧,點都會留筆錢比佢過世。所以Terry其實唔洗點擔心
子孝 博士
當兵的時間 人設被人罵到上天
當兵沒好下場 劇內都要被人罵
terry黑化咪得囉
播埋下星期嗰集先擔心啦
爛到編劇都唔記得個人設
明明之前佢做parttime左咁耐都識送水輝
仲有傾過下計好鬼熟
上次輝上去搵佢同個仔補習又扮新識
搞到我以為睇緊新戲
Mandy去左邊其實?
唔係講戲入面
講點解無端端要寫走佢 發生咩事
之前去咗拍劇
但我唔覺得王國一直再個人FF落去可以繼續work 再講FF ge 片段受歡迎都係因為大家想睇蘇韻姿ge cosplay look je 一段關係無可能係淨係講單方面FF,一個要講多d 佢地之間ge互動,暫時始終好難想像佢地可以有龔水式扭計,又或者安Bon式甜蜜,更加好難好似博香咁互相為大家改變。之後點寫落去其實都好考編劇功夫
所以要加阿孝落去玩錯摸
(我估原本應係bonnie負責呢part)
老實講編劇為咗救心如條線真係出咗好多力
3E條線寫爛左太耐 ,之前有集講佢出去蒲識下江湖大佬,又有講下佢去尋寳圖打工點比Candy愚弄,再唔係跟Terry去做下老臨都有得笑下,呢d劇情其實都ok。係之後同阿孝一齊就即刻設無野好講,淨係講阿孝為佢付出幾多佢都不為所動,觀眾嫌悶之餘仲令個角色更加唔討好。成條孝心線我淨係覺得得分手果集係最好睇, 而且堅感動
爛到編劇都唔記得個人設
明明之前佢做parttime左咁耐都識送水輝
仲有傾過下計好鬼熟
上次輝上去搵佢同個仔補習又扮新識
搞到我以為睇緊新戲

小bug就算啦,
佢做pt都係講得嗰一集,
你話凌凌就話啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞