(反Template)有冇人住喺日本係覺得好開心

70 回覆
14 Like 3 Dislike
平民嘢食,香港真係正嘅
但對比人工真係唔可以叫抵食
仲要茶餐廳畀杯水你都唔夠膽飲,例牌一定要叫杯嘢
咁又要畀多十蚊
補充
最近都少咗出去食
為咗呢兩年內結婚儲錢,現在自己煮多
其實都好平
尤其雞肉,平過香港好多
放假喺超市優惠時段同啲師奶爭,都會有唔少平貨
仲要非常新鮮
又黎呢啲post
無論討論咩,到最後一定會變成鬥慘post
不如直接去結論啦,唔使煩
香港人全世界最慘,香港人食嘅屎全球最臭,香港生活狗也不屌
咩鬥慘, 事實.
你留返同陣間衝入黎果班弱智講啦
香港啲營商環境根本就唔撚掂
畀舖租搞死晒
最近咩要環保走飲管根本晒氣
香港人啲環保意識大家心照喇
根本就係要慳成本
可以諗下連飲管呢啲成本都要咁執著
其他更重要嘅嘢有得cut都cut晒
低人工又令員工士氣差
邊會做得好
Working visa
好難一概而論
我自己在日工作經驗都唔係好多
我自己就冇畀人歧視,同同事相處得好好

不過一個人喺外面
都係睇你識唔識改變同融合
我喺香港都係典型大學生做office慢慢升到management嘅位
深知office啲人際關係特別麻煩
仲要一個人喺外地
所以我唔會喺度做office嘅工
除非個opportunity真係好好
話悶個d都係窮撚到仆街又要去出國既on9仔
呢個真
中國人淨係識cut cost
以餐廳為例
日本人遇上逆境好少首先諗cut cost
反而會不斷諗方法改革
例如會諗新menu吸新客
未必有效,可能仲會諗埋啲on9嘢
但我覺得點都好過中國人淨係識cut cost減人工
你死你賤
喺日本唔打工自己做老細咪開心囉,有香港人走去開茶記,睇見佢都開心
咁講真真係難識朋友
本身就算喺香港個個出嚟做嘢都已經係好難識朋友
而我唔否認以日本人嘅性格,係特別難同佢地做到好好嘅朋友
我諗除非係自己條女,否則都好難熟到可以唔叫姓直叫名
不過講真所謂中國人嘅移民
從來都冇真心融入過當地
加拿大、澳洲嗰啲都係喺番華人圈
只係日本嘅華人圈冇咁猖狂(我亦唔想),所以先特別多人屌話生活得唔開心
咁我都係打工
我都好開心
唔講咁多工作環境
單係睇電視個經驗已經好唔同
日本本身係一個重視知識嘅民族
就連好多電視節目,由普通嘅閒談到綜藝,睇完真係會學到少少嘢,長一份知識
有時冇嘢約會,喺屋企開罐酒食下零食睇電視輕鬆下
我都覺得好舒服同充實
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20170530/56758310
其實日本開間餐廳要幾錢?好似好正咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞